De Heidewachtel wordt ook wel de Kleine Münsterlander genoemd. Deze rashond behoort tot de familie van de Duitse staande honden. De Heidewachtel is een energieke, intelligente en zachtaardige hond. Ze zijn vrolijk en hebben een ongecompliceerd karakter.
Het zijn honden die veel beweging nodig hebben. Je moet zeker dagelijks een uur tot anderhalf uur met ze wandelen. Ook heeft de Heidewachtel voldoende geestelijke uitdaging nodig. Iedere dag een training van tien minuten is zeker aan te raden. Het is niet een makkelijk ras om te trainen. Daarom is de Heidewachtel niet geschikt voor een beginnende hondeneigenaar.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!
De geschiedenis van de Heidewachtel
De Heidewachtel, of een voorloper van dit ras, was in de 13e en 14e eeuw al een bekende hond onder de Duitse jachthonden. Een andere veel gebruikte en misschien wel bekendere naam voor deze hond is de Kleine Münsterlander. Deze naam geeft direct aan waar de hond oorspronkelijk vandaan komt. Namelijk uit het gebied rond de stad Münster.
De Heidewachtel als jachthond
De Heidewachtel werd vroeger vooral ingezet als jachthond. Daarom werd de hond vroeger ook wel ‘spionnetje’ genoemd door hun baasjes. Hij kreeg deze naam omdat de hond tijdens de jacht verschillende rollen kon vervullen.
Het is een echte speurneus, maar ook een allround jachthond. Het is familie van de Duitse staande. Dat betekent dat de Heidewachtel ook een staande jachthond is.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Heidewachtel wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Een staande jachthond
De FCI classificeert de Heidewachtel onder de staande jachthonden. Zijn belangrijkste taak bij de jacht is het opsporen en aanwijzen van de prooi die de jager zoekt. Als de hond de prooi heeft gevonden, dan gaat hij stokstijf stilstaan. Hij wijst dan met zijn lichaam naar de plaats waar het wild zich verstopt.
Dit stokstijf stilstaan noemen ze in de jachtwereld ‘voorstaan’ en in het Engels ‘pointing’ wat aanwijzen betekent. Een Heidewachtel is een allround jachthond. Hij kan naast het aanwijzen van de prooi ook het geschoten wild ophalen en terugbrengen naar zijn baas.
Geen werk meer voor de Heidewachtel
In de 18e en 19e eeuw werd er steeds minder gejaagd in Duitsland, hierdoor werd de behoefte aan een goede jachthond, zoals de Heidewachtel steeds minder. Ook kwam er steeds meer stedelijk gebied op de plaatsen waar eerder de Heidewachtel het meest in zijn element was.
De populariteit van de Heidewachtel nam hierdoor drastisch af. Zelfs zoveel, dat het ras bijna helemaal was verdwenen. Op sommige boerderijen was de Heidewachtel nog aanwezig en hier heeft het ras bewezen ook prima als gezinshond te kunnen functioneren.
De Heidewachtel als gezinshond
In 1912 maakte het ras een opmars. Een aantal fans van dit ras besloten om de club ‘Verband für Kleine Münsterländer Vorstehhunde’ op te richten. Toen werd ook de officieel rasstandaard van de Heidewachtel opgesteld.
Tegenwoordig wordt de Heidewachtel nog steeds gebruikt voor de jacht, maar dan voor de plezierjacht. Ook heeft de hond zich ontwikkeld tot een lieve, sociale gezinshond. Je ziet de hond nu steeds vaker bij actieve gezinnen een geweldig leven leiden.
De Heidewachtel is vooral in landen rondom Duitsland populair
De Heidewachtel is een erg populaire hond in met name de landen rondom Duitsland. Je ziet deze hond veel in landen als Duitsland, Nederland, België en Denemarken. Maar ook in Noord-Amerika komt de Heidewachtel steeds vaker voor. Vooral onder de jagers in de VS en Canada is het een populaire jachthond.
De jacht is hier ook veel groter dan in Europese landen. Gelukkig is het fokprogramma erg zorgvuldig. De zuiverheid van de bloedlijn van de Heidewachtel wordt wereldwijd goed bewaakt.
Leer alles over jouw lieve Heidewachtel
Wil je álles leren over jouw Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De Raskenmerken van de Heidewachtel
De FCI-rasstandaard verklaart dat de Heidewachtel een slanke, elegante hond is. Hij heeft een geprononceerde schoft, een diepe borstkas en korte, gespierde lendenen. De hond heeft lange, gespierde voor- en achterpoten. De loop van de Heidewachtel is gracieus en vlot. Hij kan een grote afstand in korte tijd overbruggen.
De rug van de hond is vrij recht en gaat over in een hoog gedragen staart. In rust hangt de staart omlaag, in beweging wordt de staart recht en horizontaal gedragen.
De grootte en het gewicht van de Heidewachtel
De Heidewachtel of Kleine Münsterlander is een middelgrote hond. Een reu heeft een schofthoogte die tussen de 50 en de 58 centimeter ligt. Een teef is iets kleiner, namelijk 48 tot 56 centimeter. Als je naar het gewicht van deze hond kijkt, zie je geen duidelijk verschil tussen de reu en de teef.
De reu en de teef hebben beiden een gewicht dat ligt tussen de 18 en de 27 kilogram. Hieruit kun je opmaken dat de teef vaak iets gezetter is dan de reu. De gemiddelde levensverwachting van deze hond is 12 tot 13 jaar.
De vacht van de Heidewachtel
De Heidewachtel heeft een markante vacht. De haren zijn middellang en licht golvend of sluik vallend. De haren van de vacht zitten dicht op elkaar, de hond is dus goed beschermd tegen koud weer en kan zich goed redden in het water. De hond heeft gevederde voorpoten en een broek op de achterhand. Ook heeft de Heidewachtel lange haren op de staart. Dat geeft de hond de kenmerkende ‘vlag’.
De kleur van de vacht van de Heidewachtel is bruin wit, of bruin schimmel. Hierbij is een mantel, bles, stippen en platen toegestaan. De punt van de staart hoort altijd wit te zijn. De hond mag tan-kleurige tekeningen hebben bij zijn snuit, rond zijn ogen en oren en bij zijn anus, staart en poten.
Het gedrag van de Heidewachtel
De Heidewachtel is door zijn vriendelijke karakter zeker een goede gezinshond. Hij is graag bij zijn baas. Eventueel kun je de hond in een kennel houden, maar het is dan wel erg belangrijk dat de hond veel contact heeft met zijn baas. Deze honden kunnen goed met kinderen en andere dieren overweg.
Een goede socialisatie is daarbij wel erg belangrijk. Maar als de hond van pup af aan opgroeit met kinderen of andere huisdieren, dan zal dat altijd goed gaan.
Het gedrag naar andere mensen
De Heidewachtel is een hond die waakzaam is. Hij zal aanslaan als hij geluiden hoort die hij niet kent. Hij zal onbekenden niet agressief benaderen. De hond zal onbekenden juist open tegemoet treden. Het is belangrijk om de hond consequent op te voeden.
De hond heeft het nodig dat hij weet wat jij als baas van hem verlangd. Ook heeft hij afwisseling nodig in zijn training, anders zal hij snel verveeld raken. En hierbij zal hij ongewenst gedrag laten zien.
De opvoeding van de Heidewachtel
De opvoeding van de Heidewachtel is een belangrijk onderdeel voor het goed kunnen functioneren van de hond. Zonder consequente en goed opvoeding, zal de hond niet weten wat jij als baas van hem verwacht. De hond zal dan gedrag gaan vertonen dat zeker niet gewenst is.
Een goede, liefdevolle, maar consequente opvoeding is daarom erg belangrijk. Hierbij moet ook zeker de nadruk gelegd worden op afwisseling. De Heidewachtel is een intelligente hond en zal het beste leren als er veel afwisseling in de training zit.
De socialisatie van de Heidewachtel
Met de socialisatie van je Heidewachtel kunt je niet vroeg genoeg beginnen. Dit is voor iedere hond een erg belangrijke fase in zijn leven, zo ook voor de Heidewachtel. Zodra je de hond hebt, kun je beginnen met het socialiseren. Neem je hond zo veel mogelijk mee en zorg ervoor dat hij in zoveel mogelijk verschillende situaties terecht komt. De hond leert hiervan. De ervaringen die hij opdoet in deze socialisatiefase, neemt hij mee in de rest van zijn leven.
Het is ook erg aan te raden om je hond mee te nemen naar een winkelcentrum, een schoolplein met kinderen en een drukke straat. Ook moet hij wennen aan fietsers, hardlopers, auto’s en scooters. Aan dit soort situatie moet je je Heidewachtel langzaam laten wennen.
Het is vooral belangrijk om je pup te laten zien dat je zelf rustig blijft en rustig bent. Dan zal hij ook niet angstig of bang reageren op bepaalde situaties. Een goede puppycursus kan ook bijdragen aan een goede socialisatie van je hond.
De verzorging van de Heidewachtel
Een Heidewachtel heeft niet heel veel verzorging nodig. Het is belangrijk dat de hond voldoende beweging krijgt en dat de hond ook voldoende uitgedaagd wordt. Zowel op mentaal als fysiek gebied. Dagelijks een kort stukje wandelen is echt niet genoeg voor deze hond. Hij heeft er behoefte aan om iedere dag een lange wandeling te maken van anderhalf uur. Hierbij is het ook belangrijk dat de hond lekker los kan rennen.
Het is een intelligente hond en de hond heeft het zeker nodig om ook mentaal uitgedaagd te worden. Je kunt met je pup al spelletjes spelen. Maar ook met je volwassen hond kun je nog voldoende spelletjes doen. Denk bijvoorbeeld aan apporteren.
De hond zal een spel dat met de jacht te maken heeft erg leuk vinden. Let hierbij altijd wel op dat je hond tijdens het spel er niet vandoor gaat, omdat hij iets ruikt in de struiken.
De verzorging van de vacht van de Heidewachtel
De vacht van je hond heeft niet veel verzorging nodig. Als je de vacht wekelijks borstelt, dan kun je de haren schoon en vrij van parasieten houden. Heidewachtels zijn honden die graag buiten zijn. Ze lopen ook vaak los, daarbij kan vuil zich makkelijk ophopen in de dichte vacht van de hond.
Tijdens het borstelen kun je dan ook direct achtergebleven modder, takjes en ander vuil uit de vacht verwijderen. Het is ook belangrijk om de lange haren bij de oren, voor- en achterpoten extra schoon te houden.
De Heidewachtel verhaart twee keer per jaar. Dat zijn de perioden van rui, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Je hond krijgt dan zijn zomervacht of juist zijn wintervacht. Dan is dagelijks borstelen wellicht wel nodig. Vooral als je hond veel last heeft van de jeukende loszittende haren.
Het gebit en de nagels verzorgen
Het gebit van je Heidewachtel kun je goed verzorgen door dagelijks zijn tanden te poetsen. Dat kan met een speciale tandenborstel voor honden. Ook is er bij de dierenspeciaalzaak een speciale tandpasta voor honden te koop. Als je hiermee dagelijks het gebit van je hond reinigt, dan kun je veel tandproblemen voorkomen.
Je kunt hiermee het beste direct mee beginnen, dus als je hond nog een pup is. Op deze manier raakt hij gewend aan het tandenpoetsen en zal hij zich er ook niet tegen verzetten als hij wat ouder is geworden.
De nagels van je hond hebben ook aandacht en verzorging nodig. Bij de Heidewachtel is het vooral belangrijk om te controleren of de nagels niet splijten, breken of te lang zijn. Je kunt dit voorkomen door de nagels regelmatig te knippen. Hiervoor kun je een speciale nagelknipper kopen.
Het is belangrijk dat je niet in het leven van de nagels knipt. Ben je niet zeker van jezelf, dan kun je de nagels van je hond laten knippen door een professional.
Goede voeding
Goede voeding is belangrijk voor je Heidewachtel. Voor zijn gezondheid, maar ook voor zijn vacht en zijn humeur. In kwalitatief goede voeding zitten veel eiwitten. Hier krijgt je hond snel een verzadigd gevoel van. En dat is weer belangrijk voor een goede gewichtscontrole. Geef je hond niet teveel te eten, maar doseer het goed. Weet je niet zeker hoeveel eten je je hond moet geven?
Vraag dan altijd advies aan je dierenarts. Geef niet teveel snoepjes aan je hond. En kijk ook altijd goed, wat er allemaal in zit. Je kunt het beste een hondensnack geven die ook goed voor zijn gebit is.
Gezondheidsproblemen van de Heidewachtel
De Heidewachtel is een hondenras met relatief weinig gezondheidsproblemen. Het is een gezond ras. Het is geen mode hond en dat zorgt ervoor dat er ook niet op een ongezonde manier gefokt wordt met deze honden.
De meeste fokkers houden zich aan de richtlijnen en erkende fokker willen natuurlijk ook altijd gezonde honden fokken. Toch zijn er twee aandoeningen die relatief vaak voorkomen bij de Heidewachtel, namelijk heupdysplasie en staar.
Heupdysplasie bij de Heidewachtel
Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heup. Dit komt heel vaak voor bij grote honden. En dit komt ook heel vaak voor bij de Heidewachtel. De symptomen zijn afwijkend staan met de achterpoten, afwijkende gang en stand van de achterpoten, bewegingsproblemen, chronische pijn, instabiliteit van de heupen, kreupelheid en een wiebelende gang.
Bij deze afwijking aan het heupgewricht ontstaat een afwijkende vorm van het gewricht.
Er kan hierdoor instabiliteit en slijtage van het kraakbeen ontstaan. Dit is een erfelijke aandoening die je vaak ziet bij de Heidewachtel. Deze aandoening kan met medicatie behandeld worden, maar soms is een operatie de enige mogelijkheid.
Staar bij de Heidewachtel
Een andere veel voorkomende aandoening bij de Heidewachtel is cataract, oftewel staar. De hond kan hierdoor gedeeltelijk of volledig blind raken. Het is een oogaandoening waarbij de transparantie van de lens afneemt.
In het ergste geval kan de hele lens ondoorlaatbaar worden voor licht. De lens wordt dan witter en het lijkt dan vaak alsof de ogen een witte waas bevatten. Als je hond een ernstige vorm van cataract heeft, dan kan hij helemaal blind worden.
Je kunt een DNA-test doen om te kijken of je hond drager is van deze ziekte. De aandoening kan vaak behandeld worden door een specialistische operatie. De lens wordt dan vervangen door een kunstlens. Cataract kan in een vroege vorm of in een later stadium optreden. Het is een van de meest voorkomende oogaandoeningen bij honden.
De Heidewachtel als huishond
Van oorsprong is de Heidewachtel een jachthond, maar je ziet de hond tegenwoordig ook vaak als gezinshond. De hond heeft naast het jagen van oudsher ook taken als het erf en het huis te bewaken. Maar een echte waakhond is het niet.
Eigenlijk zal de hond alleen maar hard blaffen. Zodra de indringer binnen is, zal de Heidewachtel de hond vriendelijke en hartelijk begroeten, net zoals een goede bekende.
De volwassen hond heeft een vriendelijke en lief karakter. Ze zijn lief en kunnen goed met kinderen overweg. De Heidewachtel heeft veel beweging nodig. En met veel beweging, wordt ook echt veel bedoeld. Minimaal dagelijks een flinke wandeling van 1,5 uur waarbij de hond ook lekker los kan rennen. In huis heeft de Heidewachtel een eigen plek nodig. Vooral als er kinderen in huis zijn is dit noodzakelijk. De kinderen moeten weten dat als de hond op zijn eigen plek ligt, ze hem met rust moeten laten.
De juiste baas voor de Heidewachtel
De Heidewachtel kan ook nogal koppig en eigenwijs zijn. Maar het is ook een vriendelijke, sociale, gevoelige en intelligente hond. Hij heeft een baas nodig die weet hoe hij met de koppigheid van deze hond om moet gaan.
Daarnaast moet de baas al enige ervaring met honden hebben, want de Heidewachtel heeft een vaste, consequente, maar absoluut geen harde manier van opvoeden nodig. De koppigheid van de hond is lastig voor de baas, maar dit maakt ook dat de hond een initiatiefrijke jachthond is, die voor veel doeleinden ingezet kan worden.
Een Heidewachtel pup kopen
Als je een Heidewachtel pup wilt kopen, kun je dit het beste doen bij een erkende fokker. Je moet er rekening mee houden dat je minimaal 1000 euro zult moeten betalen voor een gezonde pup van een erkende fokker. Je krijgt dan niet altijd een pup met een officieel stamboom document. Maar dat is ook niet altijd belangrijk. Het belangrijkste is dat de pup van een fokker komt die verstand van dit hondenras heeft.
Bijkomende kosten
Naast de aanschafprijs zijn er ook andere kosten waar je als hondeneigenaar rekening mee moet houden. Je hond heeft een bench en een hondenkussen nodig, een halsband, speelgoed. Dit zijn kosten die je eens per jaar zult moeten maken, omdat spullen kapot kunnen gaan of zullen slijten.
Er zijn ook kosten die wekelijks of maandelijks terugkeren. Denk hierbij aan de kosten van voeding voor je hond. Maar ook bijvoorbeeld voor de dierenarts, kapper, of het hondenhotel voor als je op vakantie gaat.
Gemiddeld moet je erop rekenen dat je jaarlijks zeker tussen de 1100 en de 1500 euro kwijt bent aan kosten voor je hond. Is je hond ziek, dan komen daar ook nog eens dierenartskosten bovenop. Je kunt een verzekering afsluiten voor de dierenartskosten van je hond.
Bedenk wel dat niet alle kosten gedekt worden door deze verzekering. Kosten die bijvoorbeeld te herleiden zijn naar erfelijke aandoeningen van de hond, worden vaak niet vergoed. En je betaalt maandelijks een bepaald bedrag voor deze verzekering. Dus helemaal gratis is het ook niet.
Een goede fokker vinden
Een goede fokker van Heidewachtel pups kun je vinden via de rasvereniging of via je dierenarts. Als je een pup zoekt die je later voor de jacht wilt gebruiken, dan moet je wel op een aantal belangrijke dingen letten. De Heidewachtels die ze gebruiken voor de fok hoeven niet in het bezit te zijn van een officieel diploma van de Jagersvereniging of zoiets dergelijks. De ouderdieren moeten een aanlegtest afleggen. Hierbij worden ze getest op de gewenste eigenschappen voor de jacht. Het is dus belangrijk als je een pup zoekt voor het jagen, dat beide ouders bejaagd zijn.
Zoek je een pup voor in je huisgezin, dan is een jachtinstinct niet altijd belangrijk. Soms is het zelfs prettig als je Heidewachtel een jachtinstinct heeft dat niet zo goed ontwikkeld is. Je moet dan juist letten op andere dingen. Bijvoorbeeld of de moederhond in het nest aanwezig is.
En of de honden er gezond en blij uitzien. Je kunt ook bij een erkende fokker altijd vragen naar de erfelijke aandoeningen die eventueel aanwezig zijn bij de ouders van de pups. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen of je een pup koopt bij deze fokker of niet.
Koop in ieder geval nooit een Heidewachtel bij een broodfokker. Deze fokkers willen alleen maar geld verdienen en zij hebben totaal geen aandacht voor het welzijn van de honden. Je koopt hier vaak een hond die zwak is en de kans is groot dat je met dit soort honden hoge kosten zult moeten maken bij een dierenarts. Koop daarom liever een hond bij een erkende fokker.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?
Bekijk dan het Heidewachtel eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!