De Heidewachtel heeft een vacht met middellange haren. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je de vacht van de hond goed moet verzorgen. Gelukkig heeft de Heidewachtel niet heel veel vachtverzorging nodig.
De vacht is zelfreinigend, dat betekent dat het meeste vuil vanzelf uit de vacht zal vallen. Wekelijks een keer borstelen is voldoende om de vacht gezond en schoon te houden.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!
De vacht van de Heidewachtel
De vacht van de Heidewachtel is bruin wit of bruin schimmel van kleur. De FCI heeft een rasstandaard voor deze hond bepaald. En daarin staat dan andere kleuren niet zijn toegestaan. Soms zie je wel een Heidewachtel met een andere vachtkleur, maar dan is er altijd sprake van een kruising.
De Heidewachtel mag alleen bruin wit of bruin schimmel van kleur zijn. De neus is effen bruin. Het is toegestaan dat de hond een mantel, bies, stippen en platen heeft. Ook mogen bij de snuit, rond de ogen en de oren en bij de anus, staart en poten tan kleurige tekeningen voorkomen. De punt van de staart is altijd wit.
De lengte van de vacht van de Heidewachtel
De vacht van deze hond bestaat uit middellange haren. De haren zijn licht golvend of sluik vallend. Krulhaar, of ruwhaar komt niet voor bij de Heidewachtel. De haren van de vacht zitten dicht op elkaar. Deze hond kan goed tegen kou en is ook bestand tegen water.
De voorpoten zijn gevederd en de Heidewachtel heeft een broek op de achterhand. De staart bestaat uit lange haren, die geven de hond zijn kenmerkende ‘vlag’. Zoals gezegd is de punt van de staart altijd wit. Een kortharige vacht wordt door de FCI gezien als foutief. Dat komt dus officieel ook niet voor.
Let op: De verzorging van jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De vachtverzorging van de Heidewachtel
Doordat de hond een vacht met middellange haren heeft en geen kortharige vacht heeft, is het nodig om wekelijks de vacht van je hond te borstelen. Vooral de lange haren bij de poten, oren en de staart heeft extra aandacht nodig. In de lange haren kan modder achterblijven, maar ook takjes en kleine beestjes.
Daarom is het verstandig om je hond wekelijks goed te borstelen.
Twee keer per jaar is de Heidewachtel in de rui, in het voorjaar en in het najaar. In deze periode zal je hond een stuk meer haren verliezen. Je kunt je hond dan een keer extra borstelen, dit kan ook de jeuk en irritatie verminderen die de hond ervaart door de loszittende haren.
De vacht laten plukken
De vacht van je hond moet je af en toe laten plukken door een professionele hondenkapper. Laat je hond altijd plukken en niet trimmen. Bij trimmen worden de haren geknipt of geschoren en dat is niet nodig bij de Heidewachtel. Bij plukken worden de dode haren uit de vacht getrokken.
Dat vindt de hond ook vaak erg prettig. Want het dode haar kriebelt ook vaak. Laat dit altijd door een professional doen en het liefst iemand die verstand heeft van de Heidewachtel.
Het haar tussen de tenen en voetzolen knippen
Het haar tussen de tenen en de voetzolen moet wel weggeknipt worden. Door het haar tussen de tenen en de voetzolen wel weg te knippen zorg je ervoor dat de voeten van de hond na een wandeling in de regen, sneeuw, ijs of modder weer snel droog zijn. Dit voorkomt spreidtenen en lik eczeem bij de hond.
Dit haar is dan ook het enige haar dat bij de Heidewachtel geknipt mag worden. Al het andere haar moet je laten plukken. Ga nooit zelf deze haren knippen, schakel hiervoor altijd een professional in.
Leer alles over de verzorging van jouw Heidewachtel
Wil je ontdekken hoe je jouw Heidewachtel zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Haar dat je niet mag knippen bij de Heidewachtel
Zoals gezegd mag alleen het haar tussen de tenen en de voetzolen geknipt worden. Het overige haar moet geplukt worden. Een professionele trimmer weet dit. Zo mag je het haar van de broek van de hond nooit knippen. Dat is het haar aan de achterpoten boven de hak van de hond.
Ook het haar rond de voorpoten moet nooit geknipt worden. Bij een oudere hond kun je dit laten uitdunnen, maar knippen is dus niet toegestaan.
De kosten van een trimmer
Het laten trimmen van je hond is vaak niet goedkoop. Maar het is wel noodzakelijk. Het dode haar valt namelijk niet vanzelf uit de vacht van je hond. Je moet dit echt laten plukken door een professional. Vaak kost dit tussen de 70 en de 120 euro.
Dit is ook een beetje afhankelijk van de grootte van je hond en van wat je precies allemaal wilt laten trimmen. Gaat het om het plukken en trimmen van de gehele vacht dan ben je vaak meer geld kwijt als wanneer het gaat om het bijknippen van zijn poten.
Laat je pup kennismaken met de trimmer
Om je hond zo snel mogelijk te laten wennen aan de halfjaarlijkse bezoekjes aan de trimmer, is het verstandig om je hond als pup ook al af en toe naar de trimmer te brengen. Dit is dan een onderdeel van zijn socialisatiefase. De trimmer zal de eerste keer nog niets doen, want het haar is nog niet geschikt om geplukt te worden.
Maar hij zal al wel de behandeling uitvoeren, zodat de hond leert wat een trimmer doet. De Heidewachtel associeert deze bezoekjes met een leuke middag. Als hij dan echt geplukt en geknipt moet worden, dan vindt je hond dit geen enkel probleem meer.
Goede voeding voor een gezonde vacht
Naast het regelmatig borstelen van de vacht van je hond en de bezoekjes aan de trimmer is er nog iets wat erg belangrijk is voor een gezonde vacht van je Heidewachtel. Dat is goede voeding. Met goede, eiwitrijke voeding verzorg je de vacht van je hond.
Je zult merken dat je hond een glanzende vacht heeft als je hem goede voeding geeft. En daarnaast zul merken dat de hond minder haart.
Zie je bij je hond dat de vacht niet meer glanst? Dan kun je eens kritisch kijken naar de voeding die je hond krijgt. Zitten hier voldoende proteïnen in? Weet je het niet zeker, dan kun je ook altijd de dierenspeciaalzaak of je dierenarts om advies vragen.
Zij kunnen je in de meeste gevallen helpen om de juiste voeding voor je hond te vinden. Na een aantal weken zul je al resultaat zien. Een glanzende vacht, minder haaruitval en een vrolijke en blije hond.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?
Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!