Home | De vacht van je Heidewachtel plukken doe je op deze manier

De vacht van je Heidewachtel plukken doe je op deze manier

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Heidewachtel heeft een zelfreinigende vacht. Dus komt je hond smerig thuis van een lange wandeling in het bos, dan kun je de hond het beste laten opdrogen en dan zul je zien dat het vuil er vanzelf uitvalt. Het is daarom ook niet nodig om je hond regelmatig in bad te doen.

Dat beïnvloed het zelfreinigende vermogen van de vacht van de hond op een negatieve manier. De vacht van je hond zal minimaal twee keer per jaar geplukt moeten worden. Plukken is iets anders dan knippen of trimmen. Bij het plukken van de vacht van je hond, trek je de dode haren uit de vacht. Op die manier krijgt de nieuwe vacht weer meer ruimte om te groeien.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

De vacht van de Heidewachtel

De FCI heeft een rasstandaard opgesteld. En hierin staat ook beschreven hoe de vacht van de Heidewachtel eruit moet zien. De hond heeft een middelmatige lange, gladde, volle en aanliggende vacht. De vacht is licht gegolfd. De staart, benen en de oren zijn langer behaard.

De vachtkleur is bruin met wit of bruin schimmel. De neus van deze hond is effen bruin van kleur. De vacht is zelfreinigend. Je hoeft de hond niet vaak in bad te doen. Als je hond in iets heeft gerold dat stinkt, dan kun je besluiten om je hond toch in bad te doen. Was je hond altijd met een shampoo die speciaal voor honden is. Dan beschadig je de vacht het minst.

De vacht van de Heidewachtel verzorgen

Je moet je Heidewachtel één tot maximaal twee keer per week borstelen. Vaker is niet nodig, dat is zelfs schadelijk voor zijn vacht. Ook is het verstandig om je hond af en toe naar de hondenkapper te sturen. En dan kun je je Heidewachtel het beste laten plukken en niet laten trimmen.

Bij trimmen worden de haren geknipt of geschoren en dat is niet nodig bij de Heidewachtel. Bij plukken worden de dode haren uit de vacht getrokken. Dat vindt de hond ook vaak erg prettig. Want het dode haar kriebelt ook vaak.

De vacht heeft verder weinig verzorging nodig. Het reinigt zichzelf. Je zult merken dat veel vuil en zand vanzelf uit de vacht valt als het eenmaal is opgedroogd.

Let op: De verzorging van jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De tenen en voetzolen haarvrij maken

Het haar tussen de tenen en de voetzolen moet wel weggeknipt worden. Dat is dan ook het enige haar dat bij deze hond geknipt kan en mag worden. Een professionele hondenkapper weet dit en zal ook alleen dit haar knippen.

Door het haar tussen de tenen en de voetzolen te verwijderen, zorg je ervoor dat de voeten van de hond na een wandeling in de regen, sneeuw, ijs of modder weer snel droog zijn. Dit voorkomt spreidtenen en lik eczeem bij de hond. Je hond zal het knippen van de haren bij zijn tenen niet als prettig ervaren.

Het doet hem geen pijn, maar het is een handeling die je al van pup af aan bij de hond moet uitvoeren. Dan zal hij er op latere leeftijd geen moeite meer mee hebben.

De broek van de Heidewachtel mag niet geknipt worden

Het haar aan de achterpoten boven de hak van de hond mag niet geknipt worden. Dat wordt de broek van de hond genoemd. Datzelfde geldt voor het haar rond de voorpoten. Dat mag je ook niet knippen.

Bij een oudere hond kun je dit laten uitdunnen, maar knippen is dus niet toegestaan. Een goede hondentrimmer weet precies welk haar wel en welk haar niet geknipt mag worden bij de Heidewachtel.

Wat kost het laten plukken van je Heidewachtel?

Het laten plukken van je hond is vaak niet goedkoop. Je moet rekening houden met een bedrag tussen de 70 en de 120 euro. Vraag een professionele hondenkapper altijd van tevoren om een indicatie van de kosten. Dan kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan.

En vraag hem ook naar zijn ervaring met het plukken van Heidewachtels. Je wilt natuurlijk niet dat je hond met een coupe terugkomt, die niet past bij dit ras. Geef zelf duidelijk aan wat je wel en wat je niet wilt bij je hond. Dan weet de hondentrimmer ook precies wat hij moet doen.

Leer alles over de verzorging van jouw Heidewachtel

Wil je ontdekken hoe je jouw Heidewachtel zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Laat je pup kennismaken met de hondenkapper

Een volwassen hond zal minimaal twee keer per jaar geplukt moeten worden bij de hondenkapper. Sommige honden moeten vaker dan twee jaar geplukt worden. Dat is afhankelijk van hoe snel hun vacht groeit. Het is verstandig om je pup al op vroege leeftijd kennis te laten maken met de hondenkapper.

Als hij dan daadwerkelijk geplukt moet worden, dan is het niet allemaal nieuw voor hem. Tijdens zo’n eerste bezoek leert je hond al wat de kapper zoal doet en de hond associeert deze bezoekjes met een leuke middag. Als hij dan echt geplukt en geknipt moet worden, dan vindt je hond dit geen enkel probleem meer.

Nagels knippen

De nagels van je Heidewachtel kun je ook bij een professionele hondenkapper laten knippen. Zij hebben hier ervaring mee en weten precies hoe dit moet. Korte nagels zijn erg belangrijk. Als de nagels van je hond te lang zijn, dan kunnen ze gaan splijten en dan heeft je hond er nog meer last van.

Je kunt ook zelf de nagels van je Heidewachtel knippen. Een speciale schaar of knipper kun je hiervoor kopen bij de dierenspeciaalzaak. Knip de nagels van je hond niet te kort. Dan kun je namelijk in het leven knippen, met als gevolg dat de nagel hevig gaat bloeden.

Zelf je Heidewachtel plukken

Je kunt ook zelf je Heidewachtel plukken. Het is wel verstandig om je hier goed in te verdiepen, voordat je je hond gaat plukken. Als je dit niet goed doet, dan kan het een pijnlijke ervaring zijn voor je hond. Je kunt hier ook een cursus voor volgen.

Je weet dan precies hoe je een hond moet plukken en je leert ook wanneer de haren van de Heidewachtel rijp zijn om geplukt te worden. Als je je hond zelf plukt, kun je redelijk wat geld besparen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?

Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!