Home | Het trimmen of knippen van jouw Heidewachtel: zo pak je dat aan

Het trimmen of knippen van jouw Heidewachtel: zo pak je dat aan

⏱ Leestijd: 4 minuten

De vacht van de Heidewachtel is zelfreinigend. Als de hond smerig thuiskomt, dan kun je de hond het beste laten opdrogen en dan zul je zien dat het vuil er vanzelf uitvalt. Het is daarom ook niet verstandig om je hond regelmatig te wassen.

Want dat beïnvloed het zelfreinigende vermogen van de vacht van de hond. Maar twee keer per jaar een wasbeurt is niet schadelijk voor de hond. Ook het trimmen van de vacht is een paar keer per jaar aan te raden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

De vacht van de Heidewachtel

De Heidewachtel heeft een middelmatige lange, gladde, volle en aanliggende vacht. De vacht is licht gegolfd. De staart, benen en de oren zijn langer behaard. De vachtkleur is bruin met wit of bruin schimmel. De neus van deze hond is effen bruin van kleur.

De vacht is zelfreinigend. Je hoeft de hond niet vaak in bad te doen. Als je hond in iets heeft gerold dat stinkt, dan kun je besluiten om je hond toch in bad te doen.

De verzorging van de vacht van de Heidewachtel

Aan te raden is om de vacht van de hond één tot twee keer per week te borstelen. Vaker is niet nodig, vaker is zelfs schadelijk voor zijn vacht. Ook is het verstandig om je hond af en toe naar de trimmer te sturen. En dan kun je je Heidewachtel het beste laten plukken en niet laten trimmen.

Bij trimmen worden de haren geknipt of geschoren en dat is eigenlijk niet nodig bij de Heidewachtel. Bij plukken worden de dode haren uit de vacht getrokken. Dat vindt de hond ook vaak erg prettig. Want het dode haar kriebelt ook vaak.

Let op: De verzorging van jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het haar tussen de tenen en voetzolen knippen

Het haar tussen de tenen en de voetzolen moet wel weggeknipt worden. Dat is dan ook het enige haar dat bij deze hond geknipt kan en mag worden. Al het andere haar moet je laten plukken door een professionele hondentrimmer.

Door het haar tussen de tenen en de voetzolen wel weg te knippen zorg je ervoor dat de voeten van de hond na een wandeling in de regen, sneeuw, ijs of modder weer snel droog zijn. Dit voorkomt spreidtenen en lik eczeem bij de hond.

Haar dat je niet mag knippen bij de Heidewachtel

Het haar van de broek van de hond mag je nooit knippen. Dat is het haar aan de achterpoten boven de hak van de hond. Ook het haar rond de voorpoten moet nooit geknipt worden. Bij een oudere hond kun je dit laten uitdunnen, maar knippen is dus niet toegestaan.

Een goede hondentrimmer weet precies welk haar wel en welk haar niet geknipt mag worden bij de Heidewachtel.

Een goede trimmer voor je Heidewachtel

Als je een Heidewachtel hebt, dan wil je je hond natuurlijk door een goede trimmer laten trimmen en plukken. Je wilt dit door een professional laten doen. En je wilt er op kunnen vertrouwen dat de trimmer weet wat hij doet. Toch is het niet zo eenvoudig om een goede trimmer te vinden.

Iedereen mag zich hondentrimmer noemen, dus ook als je helemaal geen opleiding hebt gevolgd of ervaring hebt.

Het is daarom altijd verstandig om de trimmer naar zijn certificaten te vragen. Ook kun je eens bij de trimmer gaan kijken als hij aan het werk is. En natuurlijk kun je de trimmer allerlei vragen stellen voordat je jouw Heidewachtel daar achterlaat. Een ervaren trimmer weet hoe hij een Heidewachtel moet plukken en trimmen.

De kosten van een trimmer

Het laten trimmen van je hond is vaak niet goedkoop. Je moet rekening houden met een bedrag tussen de 70 en de 120 euro. Dit is ook een beetje afhankelijk van de grootte van je hond en van wat je precies allemaal wilt laten trimmen.

Gaat het om het plukken en trimmen van de gehele vacht dan ben je vaak meer geld kwijt als wanneer het gaat om het bijknippen van zijn poten. Vraag een trimmer altijd van tevoren om een indicatie van de kosten. Dan kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan.

Leer alles over de verzorging van jouw Heidewachtel

Wil je ontdekken hoe je jouw Heidewachtel zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Je hond zelf knippen

Het is niet verstandig om je hond zelf te plukken of te trimmen. Heb je hier ervaring in, dan zou je dat natuurlijk wel kunnen doen. Maar voor je hond is het vaak ook beter als dit door iemand anders gedaan wordt dan zijn eigen baasje.

Een professionele trimmer weet als geen ander hoe hij met de honden moet gaan tijdens het trimmen. Hij weet ook precies welk haar rijp is om te plukken en welk haar nog even moet blijven zitten. Als je dit zelf gaat doen en je hebt hier geen ervaring in, dan kan het gebeuren dat je je hond pijn doet en dat wil je natuurlijk niet.

Een hond plukken is werk voor een professional

Het plukken van je hond is werk voor een professional. Dat geldt ook voor het bijknippen van de haren op de plekken waar dat mag. En als je bedenkt dat je ook de haren tussen de tenen van je hond moet knippen, dan begrijp je al snel dat dit een klus is voor een professional.

Je wilt het niet op je geweten hebben dat je met die scherpe schaar in een teen van je hond knipt. Ook kun je bij de trimmer je hond vaak laten wassen. Dus als je je hond twee keer per jaar naar de trimmer stuurt, dan heeft hij direct zijn bad gehad en krijg je een schone, frisse hond terug met een goede coupe.

Als pup naar de trimmer

Om je hond zo snel mogelijk te laten wennen aan de halfjaarlijkse bezoekjes aan de trimmer, is het verstandig om je hond als pup ook al af en toe naar de trimmer te brengen. Dit is dan een onderdeel van zijn socialisatiefase.

Hij leert dan wat een trimmer doet en de hond associeert deze bezoekjes met een leuke middag. Als hij dan echt geplukt en geknipt moet worden, dan vindt je hond dit geen enkel probleem meer.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?

Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!