Home | Heidewachtel soorten en kruisingen.. welke zijn er?

Heidewachtel soorten en kruisingen.. welke zijn er?

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Heidewachtel is een hondenras waarbinnen geen verschillende soorten te vinden zijn. Alle raszuivere Heidewachtels zijn doorgaans hetzelfde. Natuurlijk kunnen het uiterlijk en karakter tussen diverse honden van dit ras verschillen, maar er zijn geen ondersoorten te onderscheiden.

De Heidewachtel wordt wel gekruist met andere hondenrassen. De meest voorkomende kruisingen met dit ras hebben we voor je op een rijtje gezet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

Mogelijke kruisingen met een Heidewachtel

Een Heidewachtel kan met tal van andere hondenrassen worden gekruist. De meest voorkomende rassen waarmee dit gebeurt zijn de volgende.

 • Golden Retriever
 • Border Collie
 • Springer Spaniël
 • Labrador
 • Boerenfox
 • Heidewachtel

Houd er bij een kruising altijd rekening mee dat de pups een afwijkend uiterlijk hebben, in die zin dat ze op beide ouderrassen kunnen lijken en niet altijd even sterk op een raszuivere hond lijken. Het ligt er volledig aan welk ras dominant is, waardoor bepaald wordt hoe de hond eruit komt te zien.

Vaak leveren kruisingen wel erg leuke honden op die er mooi of heel bijzonder uitzien maar dit kan zelfs al per pup in het nestje verschillen. Dit geldt natuurlijk ook voor het karakter van de kruising. Dit wordt bepaald door beide rassen. Als je bepaalde hondenrassen erg leuk vindt en deze goed bij jou en je thuissituatie passen, is het zeker het overwegen waard een kruising aan te schaffen.

Heidewachtel X Golden Retriever

De Golden Retriever is de meest populaire hond in ons land. Dit zal je waarschijnlijk niet echt verbazen want het is een leuke, speelse en aanhankelijke hond die echt deel uitmaakt van het gezin. Het is daarom niet echt verrassend dat de hond ook gekruist wordt met een ras zoals de Heidewachtel.

Beide hondenrassen zijn van origine jachthonden en dat instinct zal bij de kruising zeker niet ontbreken. Deze kruising bruist van de energie en wil het liefst zoveel mogelijk bewegen en van alles ondernemen, samen met zijn baasje. Het baasje betekent alles voor de hond en hij zal er zeker voor willen werken.

Deze kruising levert een lieve en aanhankelijke hond op met veel energie die hij natuurlijk wel goed kwijt moet kunnen. Zorg daarom altijd voor voldoende beweging en uitdaging zodat je hond zich niet snel zal gaan vervelen.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Heidewachtel (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Uiterlijk van de kruising met een Golden Retriever

Het uiterlijk van de hond zal een langharige vacht opleveren. Omdat beide honden toch wel aardig op elkaar lijken, zal de kruising een aardig op beide rassen gelijkende hond worden. Zo worden bijvoorbeeld de oren altijd hangend gedragen, zal de hond ronde en donkere ogen hebben maar kan de vachtkleur wel verschillend zijn.

De kans dat je hond bruin met wit en mogelijke vlekken is, is groot maar door de inbreng van de Golden Retriever kan de kruising veel lichter bruin zijn dan een raszuivere Heidewachtel.

Heidewachtel X Border Collie

Wat voor de kruising met de Golden Retriever geldt, gaat zeker ook op voor die met een Border Collie. Ook dat is van origine een werkhond met een goed jachtinstinct, dus de kruising zal dit zeker hebben. De kruising tussen beide hondenrassen zal een lieve en aanhankelijke hond opleveren die heel veel beweging nodig heeft.

Deze hond heeft behoefte aan lange wandelingen, wil graag veel rennen, apporteren en spelen. De hond heeft een enorm uithoudingsvermogen en zal niet snel moe zijn dus een baasje dat van actief bezig zijn houdt, is noodzakelijk. Houd je daar niet van, dan kies je beter voor een ander ras of andere kruising.

Zorg ervoor dat je veel onderneemt met je hond want dat vindt hij geweldig om te doen. Ga verveling tegen door de hond altijd voldoende fysieke en geestelijke uitdaging te bieden.

Uiterlijk van de kruising met een Border Collie

De hond zal qua uiterlijk wat van beide rassen weg hebben en middelgroot tot groot zijn. De vachtkleur is zwart, bruin en wit en in allerlei combinaties mogelijk. De vacht zal tevens langharig zijn en regelmatig verzorging nodig hebben om klitten en vervilting te voorkomen.

Door de hond goed te borstelen, haal je er tevens veel viezigheid uit die anders kan gaan irriteren. Wen je hond van pup af aan het borstelen zodat dit op latere leeftijd ook geen problemen meer oplevert. Vachtverzorging betekent ook aandacht en daar zal deze kruising dol op zijn omdat de hond heel graag in het gezelschap van zijn baasje wil vertoeven.

Heidewachtel X Spaniël

De Spaniël wordt ook wel eens gekruist met een Heidewachtel. Het resultaat is een vrolijke, actieve hond die behoorlijk wat beweging nodig heeft. Wandel of speel meer uren per dag met je huisdier, want dat doet hij graag en daarmee kan hij tevens zijn energie kwijt. De hond wil graag in het gezelschap van zijn baasje zijn en van alles samen ondernemen. De hond is sportief aangelegd en zal ook nog wel eens achter een prooi aan willen gaan.

Zorg voor voldoende beweging maar bied je hond ook geestelijk uitdaging aan zodat deze zich niet snel verveelt. De hond zal niet zo heel groot worden maar eerder tot de middelgrote honden behoren. De vacht is langharig, heeft veel verzorging nodig en kan verschillende kleuren hebben. Een effen kleur zoals bruin, zwart of grijs is mogelijk maar een combinatie van meerdere kleuren, waar ook wit bij zit, is het meest waarschijnlijk bij deze kruising.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Heidewachtel

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Heidewachtel X Labrador

Een Heidewachtel kan tevens gekruist worden met een Labrador. Dit levert een middelgrote tot vrij grote hond op die meerdere vachtkleuren kan hebben. De Labrador is weliswaar effen gekleurd maar omdat de Heidewachtel bruin met wit is, is de kans dat je een bonte pup krijgt vrij groot.

Wat voor kleuren deze precies zal hebben, is afwachten. De honden lijken aardig wat op elkaar dus het zal een mooie combinatie worden. De kruising is een aanhankelijke en sportieve hond die veel beweging en uitdaging nodig heeft. Het zal een slimme hond zijn die graag spelletjes doet en ze zeker tot een goed einde kan brengen.

De hond doet graag van alles voor zijn baasje, zolang dit maar in gezelschap is en de hond niet te lang of te vaak alleen gelaten wordt.

Heidewachtel X Boerenfox

Wanneer de Heidewachtel met een Boerenfox wordt gekruist, zal de hond wat kleiner uitvallen dan een raszuivere Heidewachtel. De Fox is nu eenmaal een stukje kleiner. De hond zal naar alle waarschijnlijkheid een bonte vacht hebben waarin de kleuren zwart, bruin en wit voorkomen.

Wit zal een groot aandeel vormen in de vacht. Deze vacht is door de kruising wat korter dan die van een raszuivere Heidewachtel. Hoe de pups er verder uit komen zien, is even afwachten maar wat wel zeker is, is dat het om een middelgrote hond gaat die erg veel van bewegen, rennen en actief bezig zijn houdt.

De hond kan goed met mensen (ook met kinderen) opschieten en kan door een goede socialisatie zeker samen met andere honden of dieren wonen. Door zijn enorme energie en zin om te spelen, is de kruising behoorlijk onvermoeibaar dus daar hoort zeker een actief baasje bij. De hond is lief en vriendelijk naar mensen en wil graag veel tijd met zijn mensen doorbrengen.

Heidewachtel X Heidewachtel

Wanneer een Heidewachtel met een Heidewachtel wordt gekruist, krijg je een hond die erg levendig en bijzonder actief is. De Heidewachtel heeft nog altijd een jachtinstinct dus de kruising zal dit zeker ook krijgen. De hond zal net wat kleiner uitvallen dan een raszuivere Heidewachtel en naar alle waarschijnlijkheid bruin met wit (misschien ook nog zwart) zijn.

De vacht kan middellang worden en behoeft dan nog altijd aardig wat onderhoud. De hond is aanhankelijk, trouw aan zijn mensen en wil ook graag veel tijd met ze doorbrengen. Het is een slimme hond die goed spelletjes kan doen maar ook veel wil rennen. Is de hond een beetje moe geworden van alle beweging? Dan is lekker uitrusten bij de baas ook een must.

Ga voor een gezonde kruising altijd naar een goede fokker

Ga voor een kruising ook altijd naar een goede fokker en vermijd broodfokkers. Deze zullen een lagere prijs voor een pup vragen maar bij hen staat de gezondheid van de beestjes niet voorop. Het is uiterst belangrijk dat daar wel naar gekeken wordt zodat de kans dat je een gezonde pup mee naar huis neemt, groot is.

Bij een goede fokker mag je vaak al komen kijken naar een nestje als de pups nog niet eens oud genoeg zijn om dit te mogen verlaten. Je kunt dan al kennismaken en een pup uitkiezen, mits je er natuurlijk een klik mee hebt.

Meer weten over de hond

De fokker kan je van alles over de kruising vertellen zodat jij kunt bepalen of deze hond bij je past en het echt helemaal voor jou is. Houd er rekening mee dat een kruising met een Heidewachtel altijd een hond zal opleveren die veel beweging nodig heeft en graag actief bezig is.

Het karakter van de pup is nog volop in ontwikkeling zodat jij de hond goed kunt socialiseren en er een lieve kameraad en huisgenoot aan zult hebben.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

 • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!