De Heidewachtel komt voor in twee officiële vachtkleuren, namelijk de hond met een bruin-witte vacht en de hond met de bruinschimmel vacht. Het karakter is niet verschillende van deze honden. Ook is de grootte en het gewicht van deze honden hetzelfde. Het enige verschil tussen deze honden is de vachtkleur.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!
Wat is een schimmel?
Als we praten over een hond met een schimmel vacht dan bedoelen we dat de hond een vacht heeft met vlekken die in elkaar overlopen. Een gevlekte hond heeft een bepaalde onderkleur en daarop zitten vlekken die in zijn geheel een andere kleur hebben.
Bij een schimmelkleur hebben de vlekken niet een egale kleur. Maar ze zijn wat gemêleerd. De Heidewachtel schimmel heeft een bruine schimmel vacht. Dat betekent dat de vacht bruin van kleur is met wit-bruine gemêleerde vlekken.
Het ontstaan van een schimmelvacht
Een schimmelvacht ontstaat doordat een van de ouders ook een schimmel vacht heeft. Als beide ouders van de Heidewachtel pup geen schimmel zijn, dan komt er ook geen schimmel pup uit. De pup met een schimmel vacht heeft dit van een van zijn ouders geërfd.
Je ziet direct bij de geboorte al dat het een pup betreft die een schimmel vacht heeft. Als een van de ouders een schimmel is en de andere ouder niet, dan kunnen er zowel pups met een schimmel vacht uit voort komen als pups met een gevlekte vacht.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Heidewachtel wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De FCI-rasstandaard van de Heidewachtel
De FCI classificeert de Heidewachtel onder de groep van voorstaande honden. De Heidewachtel is een jachthond en zijn taak bij de jacht is ook om de prooi aan te wijzen. De hond speurt het veld af naar het wild. Als hij het wild heeft gevonden, dan blijft de hond stokstijf stilstaan.
Dat wordt ook wel voorstaan genoemd. Hij wijst het wild zo aan voor de jager. Als de jager het sein geeft, laat de hond het wild schrikken en dan kan de jager het afschieten. Een goed staaltje van samenwerking tussen de jager en de hond.
De kenmerken van de Heidewachtel
De FCI schrijft bepaalde kenmerken toe aan de Heidewachtel. Zo heeft de teef een schofthoogte van 52 centimeter en de reu een schofthoogte van 54 centimeter. Twee centimeter hoger of lager is zowel bij de teef als bij de reu toegestaan.
Het gewicht van de hond ligt voor zowel de teef als de reu tussen de 18 en de 27 kilogram. En de hond heeft een dichte, middellange, gladde tot weinig golvende beharing. Die is goed aanliggend en waterafstotend.
De kleuren van de vacht van de Heidewachtel
De FCI heeft ook twee vachtkleuren opgenomen in de rasstandaard. Dat is bruin-wit en bruin schimmel. Iedere andere kleur is geen officiële kleur van de Heidewachtel. De hond mag bruine platen, een mantel en stippen hebben.
Ook is toegestaan dat de hond een bles heeft. Evenals een tan kleurige aftekening aan de voorsnuit, de ogen, rond de anus en aan de oren, de staart en de benen. Iedere afwijking wordt door de FCI als fout gezien.
Het karakter van de Heidewachtel Schimmel
De Heidewachtel schimmel heeft geen ander karakter als de bruin-witte Heidewachtel. De hond is energiek, intelligent en zachtaardig. Daarnaast hebben ze een vrolijk karakter. Ze kunnen wel koppig en eigenwijs zijn. Maar de hond is goed trainbaar, mits hij de juiste baas heeft.
Van oorsprong is het een jachthond, maar tegenwoordig is de Heidewachtel schimmel ook een geliefde huishond. Vroeger had hij naast het jagen ook nog als taak om het erf te bewaken. Nu is de hond geen uitermate goede waakhond. Hij zal zeker aanslaan als hij iets raars hoort. Maar zodra de vreemde binnen is, zal de hond hem met open armen ontvangen.
Leer alles over jouw lieve Heidewachtel
Wil je álles leren over jouw Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De opvoeding van de Heidewachtel
De Heidewachtel is een hond die een consequente opvoeding nodig heeft. Omdat de hond nogal koppig kan zijn, is het voor een baas een echte uitdaging om deze hond goed op te voeden. Het is belangrijk dat de hond een baas heeft die duidelijk en consequent is. Hij heeft geen opvoeding met harde hand nodig, maar wel een consequente en rechtlijnige opvoeding.
Het is belangrijk dat je dat als baas kunt laten zien aan de hond. Dan zul je de hond na een langdurige trainingsperiode op kunnen voeden tot een goed luisterende hond. De training vergt veel geduld, tijd en energie. Dat geldt zowel voor de hond met de bruin-witte vacht als voor de hond met de schimmel vacht.
Een goede socialisatie van de Heidewachtel
Belangrijk is een goede socialisatie van de Heidewachtel. De eerste socialisatiefase begint al als de pup nog bij zijn moeder in het nest zit. Tijdens deze fase heb jij als baas weinig invloed op de socialisatie van je hond. Een tweede socialisatiefase begint als de hond een week of tien is. Tegen die tijd komt de pup ook vaak bij zijn nieuwe baas. Dit is een fase in het leven van je hond waar jij veel invloed op kan uitoefenen.
Het is belangrijk dat je je Heidewachtel schimmel meeneemt naar drukke parken, winkelcentra, schoolpleinen et cetera. Je hond moet met zoveel mogelijk verschillende situaties in aanraking komen. En het is belangrijk dat je hond dit als positieve ervaringen ervaart. Dat is goed voor zijn socialisatie en voor hoe hij omgaat met dit soort situaties in zijn latere leven.
Een puppycursus is ook goed voor de socialisatie van je Heidewachtel. Hij leert dan hoe hij om moet gaan met andere honden en met andere mensen. En hij krijgt tijdens zo’n cursus een goede band met zijn baas.
De vachtverzorging van de Heidewachtel schimmel
De vacht van de Heidewachtel schimmel heeft geen andere verzorging nodig dan de vacht van de bruin-witte hond. Wekelijks een keer borstelen is voldoende om de vracht schoon en netjes te houden. De hond heeft een zelfreinigende vacht. Dat betekent dat al het vuil vanzelf uit de vacht valt.
Het is daarom niet aan te raden om de hond heel vaak in bad te doen. Dat is namelijk niet goed voor het zelfreinigende vermogen van de vacht van de hond.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?
Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!