De Heidewachtel komt van oorsprong uit Duitsland. Uit het gebied rond Münster. Daarom wordt deze hond in Duitstalige landen ook vaak Kleine Münsterländer genoemd. In Nederland is deze rashond bekend onder de naam Heidewachtel.
Bij sommige rashonden bestaan er grote verschillen in het uiterlijk, maar ook in het gedrag van een reu en een teef. Bij de Heidewachtel zijn die verschillen minimaal.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!
De raskenmerken van de Heidewachtel
Volgens de FCI-rasstandaard is de Heidewachtel een slanke, elegante hond met geprononceerde schoften, een diepe borstkas en korte, gespierde lendenen. De achterpoten van de hond zijn gespierd en hebben stevige, maar niet te zware botten.
Dat zie je terug in de loop van de Heidewachtel. Die is gracieus en vlot. De hond heeft een rechte rug, die overgaat in de hoog gedragen staart. Als de hond in rust is, dan hangt de staart omlaag. Als de hond beweegt, dan hoort de staart recht en horizontaal te staan.
De raskenmerken: verschillen tussen reu en teef
Als je de reu met de teef vergelijkt, dan zie je eigenlijk geen verschil in de hierboven genoemde raskenmerken. Deze gelden zowel voor de teef als voor de reu. Het is een algemene rasstandaard voor deze hond, die van toepassing is op beide geslachten.
Je ziet wel een verschil tussen de teef en de reu als je gaat inzoomen op de schofthoogte van de Heidewachtel. Dan zie je vaak dat de teef iets kleiner is dan de reu.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Heidewachtel wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De gemiddelde schofthoogte van de Heidewachtel
Volgens de FCI-rasstandaard is de gemiddelde schofthoogte van de Heidewachtel reu 54 centimeter. Het is toegestaan dat de reu 2 centimeter kleiner of groter is. De gemiddelde schofthoogte van een teef is 52 centimeter. Ook hierbij is een afwijking van 2 centimeter naar boven of naar beneden toegestaan.
Als je een teef en een reu naast elkaar zet, dan herken je de teef vaak aan het feit dat ze iets kleiner is dan de reu. Maar het kan ook voorkomen dat je te maken hebt met een grote teef van 54 centimeter en een kleine reu van 52 centimeter. Dan kun je het wel eens mis hebben als je bij deze twee honden de reu moet aanwijzen.
Het gewicht van de Heidewachtel
Qua gewicht liggen de gemiddelden op hetzelfde niveau. De honden wegen tussen de 18 en de 27 kilogram. Dat geldt zowel voor een teef als voor een reu. In de meeste gevallen zal de reu wel iets zwaarder zijn dan de teef. Dat komt omdat hij vaak ook een hogere schoft heeft en dus een grotere hond is. Maar het kan ook voorkomen dat de teef zwaarder is dan de reu.
Het karakter van de Heidewachtel
Het karakter van de teef en de reu is bijna hetzelfde. Iedere hond heeft natuurlijk zijn eigen karaktereigenschappen. Maar over het algemeen kun je zeggen dat zowel de teef als de reu te kenmerken is als: energiek, intelligent en zachtaardig.
De honden hebben een ongecompliceerd en vrolijk karakter. Ze kunnen ook eigenwijs en koppig zijn. Daarom hebben ze een consequente opvoeding nodig met zachte hand.
Leer alles over jouw lieve Heidewachtel
Wil je álles leren over jouw Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De Heidewachtel als jachthond
Zowel de teef als de reu werd vroeger ingezet voor de jacht. Deze honden zijn vooral geschikt voor de jacht op konijnen en hazen. Het zijn staande honden. Dat betekent dat ze het veld afzoeken naar het wild. Als ze het wild gevonden hebben, proberen ze zo dicht bij het wild te komen.
Dan blijven ze stokstijf staan en wijzen ze het wild aan. De jager weet dan precies waar het wild zit. Hij geeft de hond het sein, de hond laat het wild schrikken en de jager heeft dan het perfecte moment om het wild af te schieten. Er is bij jagers een lichte voorkeur voor een reu als jachthond. Maar ook een teef is hier uitermate geschikt voor.
De Heidewachtel als gezinshond
Ben je op zoek naar een leuke, actieve gezinshond, dan is de Heidewachtel misschien een goede hond voor jou. Het is wel belangrijk dat er in het gezin voldoende tijd is om met de hond door te brengen. Je moet dagelijks een wandeling met je Heidewachtel maken van minimaal anderhalf uur.
Hij moet tijdens die wandeling ook lekker vrij rond kunnen rennen. Ook heeft de hond een consequente opvoeding nodig. Dat geldt zowel voor de teef als voor de reu.
De Heidewachtel teef als gezinshond
Sommige mensen hebben de voorkeur voor een teef als gezinshond. Vrouwtjes zijn vaak wat kleiner en aanhankelijker dan mannetjes. Maar vergis je niet bij de Heidewachtel. De teef heeft, net als de reu, een perfect ontwikkeld jachtinstinct. Ook zij zal achter het wild aan gaan als ze iets ruikt, of ziet.
Als nadeel van een teef wordt de loopsheid vaak genoemd. Dat kan een nadeel zijn, maar je moet weten dat een hond maar twee keer per jaar loops wordt. Je kunt hier broekjes voor kopen, zodat het bloed wordt opgevangen.
De Heidewachtel reu als gezinshond
Een reu heeft natuurlijk als voordeel dat hij niet loops wordt. Maar een reu zal wel reageren op loopse teven die in de buurt rondlopen. Dus wat dat betreft, heb je misschien nog wel meer last van loopsheid. Een reu is vaak ook erg gedreven in de jacht. Hij zal overal zijn geur af willen geven en hij zal zeker achter wild aangaan als hij de kans krijgt.
Een goede en consequente training is erg belangrijk. Ook is de reu vaak iets dominanter dan de teef. Dus je moet als baas stevig in je schoenen staan als je besluit een Heidewachtel reu te nemen.
Kleine verschillen tussen de reu en de teef
Concluderend kun je zeggen dat er slechts kleine verschillen zijn tussen de Heidewachtel reu en teef. Het heeft vaak met persoonlijke voorkeur te maken. Als je een nestje wilt, dan moet je natuurlijk wel altijd voor een teef gaan.
Verder hebben beide geslachten baat bij een goede, consequente en liefdevolle opvoeding. Je zult hier het eerste jaar en misschien wel de eerste twee jaar heel veel tijd, energie en geduld in moeten steken.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?
Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!