Een Heidewachtel pup is niet de makkelijkste hond om op te voeden. De hond heeft daarom een baas nodig die bepaalde eigenschappen bezit. En je moet je goed realiseren dat een pup opvoeden veel tijd, energie en geduld kost. Als je dat allemaal weet en je wilt nog steeds een Heidewachtel pup? Dan is dit waarschijnlijk de perfecte hond voor jou.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!
Een pup kopen
Je kunt het beste een pup kopen bij een erkende fokker. De rasvereniging of de dierenarts kan je hierbij helpen. Voor een Heidewachtel pup betaal je minimaal 1.000 euro. Je zult op internet ook pups vinden die veel goedkoper zijn, maar de kans is groot dat je dan geen raszuivere Heidewachtel koopt.
Of dat je met een broodfokker te maken hebt. Als je een gezonde pup wilt kopen, dan kun je beter de investering van 1.000 euro doen. Een goedkope pup betekent in de meeste gevallen ook meer dierenartskosten als de hond ouder is.
Kosten van een pup
Naast de aanschaf van je pup, moet je natuurlijk ook nog andere dingen in huis halen voor je pup. Denk hierbij aan een bench, een kussen om op te slapen, of een hondenmand met een kussen. Maar je hond heeft ook een goed passende halsband en een riem nodig, een drink- en voederbak, speeltjes, een borstel.
Daarnaast heb je kosten van goede voeding voor je hond, een hondentrimmer, een hondenhotel en kosten voor een puppytraining en vervolgtrainingen. Al met al moet je denken aan jaarlijkse kosten tussen de 1100 en de 1500 euro.
Let op: Het opvoeden van jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Een goede opvoeding
Een Heidewachtel heeft een goede, consequente opvoeding nodig. Een opvoeding met zachte hand. Het is een hond met een liefdevol, vrolijk en blijf karakter. De hond is intelligent en leert snel. Hij kan ook snel verveeld raken, dus je moet hem wel voldoende uitdaging bieden. Zowel mentaal als fysiek.
De Heidewachtel staat er ook bekend om dat hij koppig en eigenwijs kan zijn. Daarom is een consequente opvoeding met heel veel geduld zo ontzettend belangrijk.
Op puppycursus met je Heidewachtel
Als je direct wilt beginnen met een goede opvoeding van je pup, dan moet je op puppycursus gaan. Je hond leert hier met andere honden omgaan en hij leert de basiscommando’s. Jij leert als baas je hond goed kennen. En nog belangrijker, jij leert op deze cursus hoe je een goede baas kunt zijn voor je hond.
Want dat heeft de Heidewachtel echt nodig. Een goede leider die stevig in zijn schoenen staat.
Op vervolgtraining met je Heidewachtel
Een puppycursus is vaak een training van tien weken. Je zult begrijpen dat je daarna nog lang niet klaar bent met de opvoeding van je pup. Het is daarom verstandig om zeker ook nog de vervolgtraining met je hond te doen.
En als we eerlijk zijn, kun je je ook alvast inschrijven voor de trainingen die daarna nog volgen. Het opvoeden van een Heidewachtel is niet eenvoudig. Het kost heel veel geduld, tijd, energie en oefening.
Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Heidewachtel
Wil je precies leren hoe je jouw Heidewachtel perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De eerste dagen met je pup thuis
Als je je pup ophaalt bij de fokker dan zijn de eerste dagen thuis erg belangrijk voor de socialisatie van je pup. Het liefst wil je je pup aan zoveel mogelijk mensen laten zien. Maar het is verstandiger om hier mee te wachten totdat je pup goed gewend is aan zijn nieuwe omgeving en aan zijn nieuwe baas.
Laat je pup rustig het huis verkennen. Geef hem niet te veel ruimte in een keer. Begin met de woonkamer en breidt langzaam uit naar de andere vertrekken in het huis. Laat de hond bij jou komen en gun hem de tijd om alles goed te verkennen.
Je pup leren om alleen te slapen
Je pup is natuurlijk niet gewend om alleen te slapen. Daarom is het verstandig om de eerste nacht en misschien wel de eerste nachten je pup bij je op de slaapkamer te laten slapen. Langzaam kun je dan oefenen om je pup steeds iets verder weg te zetten. Je zet de bench eerst naast je bed.
Je pup hoort jouw ademhaling en voelt dat je dicht bij bent. Dat geeft hem een veilig gevoel. Hij zal die nacht daardoor beter slapen. Als je pup wakker wordt, dan kun je hem snel geruststellen met je stem. Zet je pup met zijn bench iedere nacht iets verder bij je vandaan. Uiteindelijk kun je de bench buiten je slaapkamer zetten en kan je pup alleen slapen.
Een goede socialisatie
Een goede opvoeding kan alleen samen gaan met een goede socialisatie. Als je hond niet goed gesocialiseerd is, dan is het opvoeden van je pup nog lastiger. De eerste socialisatiefase is tijdens zijn tijd in het nest. Hierop kun jij als baas geen invloed uitoefenen.
De tweede socialisatiefase begint als je pup ongeveer 10 weken is. Dat is ook vaak het moment dat je pup mee naar huis mag. Neem je pup daarom mee naar verschillende situaties. Laat hem kennismaken met andere honden in een druk park. Neem hem mee naar een winkelcentrum, of naar het schoolplein van je kinderen.
Zorg er wel voor dat je hond nooit in het nauw gedreven wordt of stress ervaart tijdens zo’n situatie. Jij moet altijd het goede voorbeeld geven en laten zien dat je alles onder controle hebt. Dan geef jij je Heidewachtel de juiste socialisatie die hij nodig heeft.
Een goede baas voor de Heidewachtel
Naast een goede socialisatie en cursussen die je met je pup volgt, moet jij ook over de eigenschappen beschikken om een goede baas te zijn voor de Heidewachtel. Deze hond heeft een echte leider als baas nodig. Het is een hond die van oudsher in een roedel leefde.
En hij verwacht van jou dat jij de leider van de roedel bent. Doe jij dat niet, dan zal de hond denken dat hij de leider moet zijn. Hij zal dan ongewenst gedrag laten zien, zoals overmatig blaffen en uitvallen naar vreemde mensen.
Een goede baas staat stevig in zijn schoenen en kan een echte leider zijn voor de hond. Je zult consequent moeten zijn en je zult duidelijk moeten communiceren naar de hond. Als hij iets niet mag, dan moet hij dat nooit mogen. Want als de hond de ene dag wel op de bank mag en de andere dag niet, dan zal hij dat niet begrijpen.
De hond heeft er meer aan als jij consequent bent. Dat moet je direct doen. Als je niet wilt dat je volwassen hond boven komt, dan moet je ook je pup niet toestaan om naar boven te gaan.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?
Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!