Home | Maak kennis met de Heidewachtel korthaar (lang artikel)

Maak kennis met de Heidewachtel korthaar (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De vachtlengte van de Heidewachtel is gemiddeld. Een Heidewachtel met een kortharige vacht bestaat officieel niet. Toch hoor je vaak over een kortharige Heidewachtel. Het gaat dan in de meeste gevallen om een hond die niet raszuiver is.

Als je een Heidewachtel met een kortharige hond kruist, dan kan het gebeuren dat er een hond uit voortkomt, die lijkt op de Heidewachtel, maar kortharig is. In de volksmond wordt er dan gesproken over een kortharige Heidewachtel, maar officieel klopt dat niet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

De vacht van de Heidewachtel

De vacht van de Heidewachtel is bruin wit of bruin schimmel van kleur. Andere kleuren zijn niet officieel toegestaan. Soms zie je wel een Heidewachtel met een andere vachtkleur, maar dan is er altijd sprake van een kruising. De FCI heeft de rasstandaard voor deze hond bepaald. En volgens deze standaard mag de hond alleen maar een van deze twee vachtkleuren hebben.

De kleuren van de vacht van de Heidewachtel

De Heidewachtel heeft een bruin-witte of bruinschimmel vachtkleur. De neus is effen bruin. Het is toegestaan dat de hond een mantel, bies, stippen en platen heeft. Ook mogen bij de snuit, rond de ogen en de oren en bij de anus, staart en poten tan kleurige tekeningen voorkomen. De punt van de staart is altijd wit.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Heidewachtel wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De lengte van de vacht van de Heidewachtel

De vacht van deze hond bestaat uit middellange haren. De haren zijn licht golvend of sluik vallend. Krulhaar, of ruwhaar komt niet voor bij de Heidewachtel. De haren van de vacht zitten dicht op elkaar. Deze hond kan goed tegen kou en is ook bestand tegen water.

De voorpoten zijn gevederd en de Heidewachtel heeft een broek op de achterhand. De staart bestaat uit lange haren, die geven de hond zijn kenmerkende ‘vlag’.

Er is geen enkele Heidewachtel die korte haren heeft. De haren van deze hond horen middellang te zijn. Als de hond toch een kortharige vacht heeft, dan is er iets raars aan de hand. De voor de hand liggende reden is dat dit geen raszuivere Heidewachtel is.

Er zit dan iets in van een andere hond en die hond heeft waarschijnlijk een kortharige vacht. Deze genen zijn dan doorgegeven in de hond die lijkt op de Heidewachtel.

De vachtverzorging van de Heidewachtel

Doordat de hond een vacht met middellange haren heeft en geen kortharige vacht heeft, is het nodig om wekelijks de vacht van je hond te borstelen. Vooral de lange haren bij de poten, oren en de staart heeft extra aandacht nodig. In de lange haren kan modder achterblijven. Daarom is het verstandig om je hond wekelijks goed te borstelen.

Twee keer per jaar is de Heidewachtel in de rui. In het voorjaar verruilt hij zijn zomervacht voor een wintervacht en in het najaar krijgt hij zijn zomervacht. In deze periode zal je hond een stuk meer haren verliezen. Het kan dan verstandig zijn om zelfs dagelijks je hond te borstelen. Dat is vooral aan te raden als je hond last heeft van jeuk en irritatie door de loszittende haren.

De Heidewachtel laten trimmen

Het kan soms nodig zijn om de lange vacht van je Heidewachtel te laten trimmen. Dit kun je door een professional laten doen. Het gaat dan vooral om de lange haren bij zijn poten en zijn oren. Hier kan veel vuil en viezigheid in blijven zitten.

Dat kan zelfs leiden tot irritatie of een infectie. Veel hondeneigenaren laten daarom hun Heidewachtel twee keer per jaar trimmen. Als je hond dan terugkomt van de trimsalon, dan kun je misschien denken dat de hond een kortharige Heidewachtel is. Maar dat is schijn.

Leer alles over jouw lieve Heidewachtel

Wil je álles leren over jouw Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het karakter van de Heidewachtel

De Heidewachtel is een hond met een lief, vriendelijk en sociaal karakter. De hond kan ook erg koppig en eigenwijs zijn. De Heidewachtel heeft dagelijks veel beweging nodig. Ook heeft hij de nodige uitdaging nodig, zowel fysiek als mentaal. De hond doet graag spelletjes en apporteer spelletjes vindt het vooral erg leuk. Zorg er dan wel voor dat je hond goed luistert, anders komt hij misschien niet meer terug.

Dagelijks lange wandelingen

Je zult dagelijks een lange wandeling met je hond moeten maken. Anderhalf, tot twee uur per dag heeft je hond zeker nodig om aan voldoende beweging te komen. Hij loopt ook graag een stuk los. Dan kan hij al zijn energie kwijt.

Laat je hond alleen los als hij goed naar je luistert. Door zijn goed ontwikkelde jachtinstinct kan hij er namelijk snel vandoor gaan als hij iets ruikt of hoort.

Als je hond veel los loopt, dan kun je je voorstellen dat hij ook veel vuil, takjes en beestjes meeneemt in zijn lange vacht. Je kunt je hond het beste na een lange wandeling laten opdrogen. Veel vuil en zand zal dan al uit de vacht vallen. Een keer goed borstelen is dan nog wel aan te raden om ook alle andere dingen uit de middellange vacht van je hond te halen.

Een kortharige Heidewachtel kopen

Soms wordt er weleens een kortharige Heidewachtel te koop aangeboden. Dit is vaak niet bij een erkende fokker. Want die weet dat er geen kortharige Heidewachtel bestaat. In veel van deze gevallen komt het dan ook voor dat de hond als hij groter wordt, toch een langharige vacht krijgt.

Kopers voelen zich dan bedrogen. Maar ze hebben al een band met de hond opgebouwd, dus ze zullen de lange haren van de hond accepteren.

Een andere verklaring kan zijn dat het geen raszuivere Heidewachtel betreft. Een erkende fokker zal dit altijd vermelden. Soms fokken erkende fokkers met twee rashonden. Dan kun je een hond krijgen die lijkt op de Heidewachtel, maar bijvoorbeeld een ander type vacht heeft.

Veel broodfokkers zullen dit zeggen en ze zullen de hond als een raszuivere, kortharige Heidewachtel verkopen. Maar die honden bestaan dus officieel niet.

Het risico is dan dat je een hond koopt, waarvan je niet precies weet wat erin zit. Je weet niet met welke hond de Heidewachtel is gekruist en je kunt ook niets zeggen over het karakter van de hond. Koop daarom altijd een pup bij een erkende fokker.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?

Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!