Home | Een Heidewachtel kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

Een Heidewachtel kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Heidewachtel is familie van de Duitse staande honden. Het is een jachthond in hart en nieren. Tegenwoordig is de Heidewachtel ook een prima gezinshond. Wel is een consequente opvoeding erg belangrijk. De hond moet zeer goed afgericht zijn, anders gaat hij teveel zijn eigen weg.

Het zijn energieke, intelligente en zachtaardige honden. Ze hebben een ongecompliceerd en vrolijk karakter. Ze kunnen goed met kinderen overweg als ze goed gesocialiseerd zijn. Het is een hond die moeilijk te trainen is. De Heidewachtel is niet geschikt voor een beginner.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

De raskenmerken van de Heidewachtel

De FCI heeft een aantal raskenmerken van de Heidewachtel vastgesteld. Zo heeft een teef een schofthoogte van 50 tot 54 centimeter en is een reu iets groter. Die hebben een schofthoogte tussen de 52 en de 56 centimeter.

De hond heeft een middelmatig lange, gladde, volle en aanliggende vacht. De vacht is weinig gegolfd. De staart, achterkant van de benen en de oren zijn langer behaard.

Het uiterlijk van de Heidewachtel

De hond heeft een bruin-witte of een bruinschimmel vachtkleur. De neus is effen bruin. Een mantel, bles, stippen en platen zijn toegestaan bij deze honden. Bij de snuit, rond de ogen en oren en bij de anus, staart en poten mogen tan kleurige tekeningen voorkomen.

De punt van de staart hoort volgens de FCI standaard altijd wit te zijn. De Heidewachtel heeft een vriendelijke blik. En dat verklapt ook direct het karakter van de hond.

Let op: Het kopen of adopteren van een Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het karakter van de Heidewachtel

De Heidewachtel heeft een vriendelijk en sociaal karakter. De hond is attent, aanhankelijk, intelligent, blij, koppig en trainbaar. Het is wel een lastige hond om te trainen. Daarom is het verstandig om altijd een aantal cursussen met de Heidewachtel te volgen. De hond kan goed met kinderen en met andere dieren opschieten.

Van origine is de Heidewachtel een jachthond. Dat betekent dat het jachtinstinct van deze hond goed is ontwikkeld. Daarom is het belangrijk dat de hond een goede en consequente opvoeding krijgt. Deze hond moet afgericht zijn, anders gaat hij achter alles aan wat hij ruikt en ziet.

Je zult de hond dan continu kwijt zijn. De Heidewachtel heeft veel beweging nodig. Je zult dagelijks een uur tot anderhalf uur met hem aaneengesloten moeten lopen. De hond moet hierbij ook de gelegenheid hebben om lekker los te kunnen rennen.

Waar koop je een Heidewachtel

Een Heidewachtel kun je het beste kopen bij een erkende fokker. Je dierenarts kan je een lijst met erkende fokkers geven. Maar je kunt ook contact opnemen met de rasvereniging van de Heidewachtel. Zij kunnen je ook adressen geven waar je een Heidewachtel pup kunt kopen.

Een pup kost gemiddeld zo’n 1.000 euro. Dan heb je een raszuivere pup. Vaak krijg je een officieel stamboom document, zodat je precies kunt zien wie de ouders en voorouders zijn van jouw pup.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Heidewachtel

Overweeg je een Heidewachtel te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een pup kopen bij een erkende fokker

Als je pup bij een erkende fokker koopt, dan heb je de zekerheid dat je een pup koopt waarmee niet doorgefokt is. Deze fokkers kunnen je alles vertellen over het ras en je zult merken dat ze hier met passie over kunnen vertellen.

Een erkende fokker kan je ook vertellen wat het karakter van de pup is. Je hebt nooit de zekerheid dat je pup geen erfelijke ziektes heeft, want soms weet de fokker dat niet. Maar de kans is groot dat je een pup koopt die gezond is.

Een Heidewachtel uit het asiel halen

Je kunt er ook voor kiezen om een Heidewachtel uit het asiel te halen. Vaak koop je dan al een iets oudere hond. Het voordeel is dat de hond vaak al zindelijk is, aan de lijn kan lopen en meestal al de basiscommando’s kent. Maar een nadeel is dat deze honden vaak gedragsproblemen hebben.

Ze hebben vaak een verleden waarin ze bepaalde dingen hebben meegemaakt. Ze zijn in veel gevallen ook afgestaan omdat de baas hun niet aan kon.

Als je een hond uit het asiel haalt, dan moet je er rekening mee houden dat deze hond heel veel aandacht, tijd, energie en geduld van je nodig zal hebben. Je zult het ongewenste gedrag van de hond af moeten leren. En dat is vaak lastiger dan je denkt. Kies je ervoor een Heidewachtel uit het asiel te halen, dan moet je als baas stevig in je schoenen staan.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Als je een hond koopt, heb je je natuurlijk al verdiept in de karaktereigenschappen van de hond. Een Heidewachtel heeft een consequente en strenge opvoeding nodig. Maar wel met zachte hand. Het is een intelligente hond en je kunt de hond heel veel leren, maar het is ook een koppige en eigenwijze hond. Daarom is het verstandig om met je nieuwe hond op puppycursus te gaan. Hier leert de hond de basiscommando’s en leert hij ook om te gaan met prikkels.

De Heidewachtel opvoeden

De Heidewachtel heeft een consequente opvoeding nodig. Hij heeft een baas nodig die al enige ervaring heeft met honden. Het liefst ervaring met Heidewachtels. Want dit is een ras dat lastig te trainen is. Ze zijn enorm slim, maar ook erg koppig en dat maakt dat veel baasjes de hond niet de baas kunnen worden.

Een goede opvoeding begint met een goede socialisatie. Neem hier de tijd voor en neem je hond zoveel mogelijk mee naar allerlei drukke plaatsen. Al deze indrukken neemt de hond mee in zijn verdere leven.

De verzorging van de Heidewachtel

De verzorging van de hond is niet intensief. Het belangrijkste is dat de hond dagelijks zijn energie kwijt kan. Dat heeft de Heidewachtel echt nodig. Je moet dagelijks anderhalf tot twee uur met hem wandelen. En de hond moet dan ook stukken los kunnen lopen. Ook vindt deze hond het leuk om mentaal uitgedaagd te worden.

Hij is gek op apporteerspelletjes. Hierbij is het wel belangrijk dat de hond goed naar je luistert. Anders gaat hij achter het wild aan.

De vacht van de Heidewachtel moet je wekelijks borstelen en kammen. Hij heeft twee keer per jaar een periode van rui. Hij wisselt dan zijn wintervacht voor een zomervacht of andersom. In die periode kan het verstandig zijn de hond dagelijks te borstelen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?

Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!