Home | Alles over de mogelijke kleuren van een Heidewachtel

Alles over de mogelijke kleuren van een Heidewachtel

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Heidewachtel komt niet in veel kleurvarianten voor. Het strenge toezicht op het fokprogramma heeft voorkomen dat er meerdere vachtkleuren voor deze hond zijn ontstaan. Tot op heden is de vachtkleur altijd bruin-wit en bruin-schimmel. Een andere kleur vacht zul je bij deze rashond nooit zien.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

De officiële kleuren van de Heidewachtel

De officiële vachtkleur is door de FCI vastgesteld. De vacht van de Heidewachtel is of bruin-wit, of bruin-schimmel. Bruine platen, stippen en mantels zijn toegestaan. Evenals een bles. De hond mag een tan kleurige aftekening hebben aan de voorsnuit, ogen en rond de anus. Ook is dit toegestaan aan de oren, de staart en de benen.

De vacht van de Heidewachtel

De beharing van de Heidewachtel is dicht, middellang glad tot weinig gegolfd, goed aanliggend en waterafstotend. De contouren van het lichaam moeten zichtbaar zijn en die mogen niet door een te lange beharing verborgen worden. De dichte beharing van de Heidewachtel geeft de hond een goede bescherming tegen kou en tegen verwondingen. Ook kan de hond goed tegen water.

Een kortharige gladde beharing wordt door de FCI gezien als foutief. De voorbenen van de hond zijn bevederd. De achterbenen hebben een broekbeharing tot aan het spronggewricht. De Heidewachtel heeft een staart met een lange vlag en de punt van de staart is altijd wit. Ook geeft de FCI aan dat overvloedige borstbeharing niet is toegestaan.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De rasstandaard van de Heidewachtel

De rasstandaard is een standaard die door de FCI is bepaald. Hierin staat beschreven waar iedere rashond aan moet voldoen. Afwijkingen worden als foutief beschouwd en als een hond een afwijking heeft, dan wordt die hond door de FCI niet erkend als een raszuivere hond.

Het kan dan voorkomen dat een hond bijvoorbeeld niet aan shows mag meedoen. En ook mag er met sommige honden die afwijkingen vertonen niet gefokt worden.

De rasstandaard van de Heidewachtel beschrijft niet alleen de vachtkleuren en de vacht beharing zoals hierboven is beschreven. Maar deze standaard zegt ook iets over de schofthoogte van de hond en het gewicht. Zo heeft de Heidewachtel volgens de FCI-rasstandaard een schofthoogte van 52 centimeter.

Dat is de ideale schofthoogte voor een reu. Hier mag een hond 2 centimeter boven of onder zitten. De ideale schofthoogte van een teef is iets lager, namelijk 52 centimeter. Ook hier geldt de maximale afwijking van plus en min twee centimeter.

Afwijkingen van de rasstandaard van de Heidewachtel

Als een hond afwijkt van de rasstandaard zoals de FCI dat beschreven heeft, dan is het officieel geen rashond. De hond voldoet dan niet aan de eisen en de hond wordt dan als foutief bestempeld.

Daarom komt een Heidewachtel ook alleen voor in de genoemde twee kleuren. Er wordt ook niet met honden met een andere vachtkleur gefokt. Dus je ziet ook geen afwijkingen van deze rasstandaard.

Het karakter van de Heidewachtel

De Heidewachtel staat bekend als een energieke, intelligente en zachtaardige hond. Het karakter van de hond is ongecompliceerd en vrolijk. Verder kun je het temperament van de hond beschrijven als attent, aanhankelijk, intelligent, blij, koppig en trainbaar.

De koppigheid is vaak wel een lastig punt bij de training van deze honden. Daarom is dit geen hond voor een beginnende hondenbezitter. De Heidewachtel is een hond die geschikt is voor een eigenaar die veel ervaring heeft met honden.

De hond is van oorsprong een jachthond. Hij heeft nog steeds een goed ontwikkeld jachtinstinct. Het is daarom belangrijk dat de hond goede en consequent op wordt gevoed. Anders kan de hond er snel vandoor gaan als hij iets ruikt of iets ziet. Het is een hond die heel veel beweging nodig heeft.

Dagelijks zul je een lange wandeling met de hond moeten maken van een uur tot anderhalf uur. Het is voor de hond fijn als hij dan ook stuk lekker los kan lopen.

Leer alles over de kenmerken van jouw Heidewachtel

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De invloed van de kleur op het karakter van de Heidewachtel

De vachtkleur is niet van invloed op het karakter van de hond. Bij andere hondenrassen zie je dit verschijnsel wel eens. Maar bij de Heidewachtel heeft de kleur van de vacht geen enkele invloed op het karakter. In principe kun je ervan uit gaan dat een Heidewachtel de karaktereigenschappen bezit die hierboven zijn beschreven.

Uiteraard is iedere hond anders en uniek. Maar de Heidewachtel kenmerkt zich als een stabiele, blije en intelligente hond.

Gezondheidsproblemen bij de Heidewachtel

De Heidewachtel is een relatief gezond ras. Er zijn twee erfelijke ziekten die vaak bij deze honden voorkomt. Dit zijn overigens ziekten die bij veel middelgrote honden voorkomen. Dat is heupdysplasie en staar. Als je hond lijdt aan heupdysplasie dan heeft hij een ontwikkelingsstoornis bij zijn heup.

Dit komt heel veel voor bij deze honden. De symptomen zijn afwijkend staan met de achterpoten, afwijkende gang en stand achterpoten, bewegingsproblemen, chronische pijn, instabiliteit van de heupen, kreupelheid en een wiebelende gang.

Het constateren van deze ziekte wordt gedaan op basis van de verschijnselen. Er is geen DNA-test mogelijk om deze aandoening vroegtijdig op te sporen. Je Heidewachtel kan met deze aandoening oud worden. Wel heeft je hond pijnstilling nodig of zelfs een operatie.

Staar bij de Heidewachtel

Een andere veel voorkomende aandoening is staar. Hiervoor is een DNA-test beschikbaar. Met deze test kun je te weten komen of je hond lijder of drager is van deze aandoening. Vooral als je met je hond wilt fokken is het goed om te weten of je hond drager is van deze aandoening. Als hij dat namelijk is, dan mag je officieel niet met deze hond fokken.

Bij een ernstige vorm van staar kan de hond volledig blind worden. Er is een behandeling mogelijk. Bij een specialistische operatie wordt dan de witter geworden inhoud van de lens verwijderd en die wordt vervangen door een kunstlens.

Invloed van de vachtkleur op erfelijke aandoening

De vachtkleur is niet van invloed op het wel of niet hebben van een erfelijke aandoening. Of je hond zo’n erfelijke aandoening heeft, heeft te maken met de genen die je hond krijgt van zijn vader en zijn moeder. Het is daarom altijd verstandig om onderzoek te doen naar de ouders en de voorouders van je hond voordat je besluit een pup te kopen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?

Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!