Home | Klein maar fijn: alles over de Heidewachtel mini (uitgebreid artikel)

Klein maar fijn: alles over de Heidewachtel mini (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De kleine Heidewachtel is niet zo heel klein. De Heidewachtel is er eigenlijk maar in één maat en dat is die van de middelgrote hond. Toch wordt deze hond vaak de kleine Heidewachtel genoemd, die verwarring komt van zijn Duitse naam die de Kleine Münsterländer is.

Officieel is er dus maar één formaat van de Heidewachtel en dat formaat is niet klein, niet groot, maar middelgroot.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

De kleine Münsterländer

De Heidewachtel wordt ook wel eens de Kleine Münsterländer genoemd. Vooral in Duitsland en Duitstalige landen heet de hond zo. Er is ook een grote Münsterländer. Maar officieel is er maar één soort Heidewachtel en daar wordt dan de kleine Münsterländer mee bedoeld.

Een reu wordt gemiddeld 50 tot 58 centimeter hoog en een teef 48 tot 56 centimeter. Het gewicht van de teef en van de reu is hetzelfde. Namelijk tussen de 18 en de 27 kilogram.

De grote Münsterlander

De grote Münsterlander is een stuk groter dan de Heidewachtel. Zowel een mannetje als een vrouw heeft ongeveer hetzelfde gewicht. Dat ligt tussen de 23 en de 32 kilogram. Als je kijkt naar de schofthoogte, dan zit er wel een verschil tussen een reu en een teef.

Een reu heeft een schofthoogte tussen de 60 en de 65 centimeter en een teef tussen de 58 en de 63 centimeter. De grote Münsterlander is dus een stuk groter dan de kleine Heidewachtel.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Heidewachtel wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De raskenmerken van de Heidewachtel

De Heidewachtel heeft een aantal raskenmerken. Die zijn vastgesteld door de FCI. Hierin wordt onder andere de grootte en het gewicht van dit ras beschreven. Een reu heeft een schofthoogte van 54 centimeter en een teef van 52 centimeter.

Hierbij is de afwijking van plus of min 2 centimeter toegestaan. Dit geeft ook aan dat er geen sprake is van een grote of een kleine Heidewachtel. Er is één soort en dat is een middelgrote hond.

Andere kenmerken van de Heidewachtel

Er is naast de schofthoogte nog een aantal kenmerken vastgesteld bij dit ras. Zo is de beharing van de hond dicht, middellang, glad tot weinig gegolfd, goed aanliggend en waterafstotend. Een kortharige glad behang is foutief en dus ook niet toegestaan door de FCI.

Zij zien dit als een fout in het fokprogramma. Datzelfde is het geval als de hond erg klein is. De hond wordt dan verkocht als een kleine Heidewachtel, maar eigenlijk is het een fout geweest bij het fokken van de hond.

Een kleine Heidewachtel kopen

Als je op zoek bent naar een kleine hond, dan kom je bedrogen uit als je een kleine Heidewachtel koopt. Deze hond is namelijk niet zo klein als zijn naam doet vermoeden. De hond is van middelgrote omvang en dat betekent dat je een flinke hond in je woning hebt.

De naam kleine Heidewachtel is eigenlijk een samentrekking van de Duitse naam van de hond en van de Nederlandse naam.

In Duitsland noemen ze de Heidewachtel vaak Kleine Münsterländer en in Nederland hebben mensen er daarom een kleine Heidewachtel van gemaakt. Maar officieel bestaat dit ras niet. De Heidewachtel is er maar in één soort en in één maat. Als je een kleine Heidewachtel koopt bij een fokker, dan moet je je afvragen of dit wel een erkende en goede fokker is.

Leer alles over jouw lieve Heidewachtel

Wil je álles leren over jouw Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een goede fokker vinden

Een goede fokker vinden is soms lastig. Daarom kun je het beste contact opnemen met de rasvereniging of met een dierenarts. Zij kunnen je vaak de adressen geven van goede fokkers. Een erkende fokker zal nooit een kleine Heidewachtel verkopen.

Hij weet namelijk dat deze hond niet bestaat. Er zal ook nooit een kleine variant van deze hond komen. Want de rasstandaard is erg streng. En een afwijking van maximaal 2 centimeter boven of beneden de schofthoogte is toegestaan. Een kleine hond kan hierdoor nooit ontstaan bij dit ras.

Een kruising met een ander ras

Een kleine hond die lijkt op de Heidewachtel kan natuurlijk wel voorkomen als je deze rashond kruist met een kleinere hond. Je weet dan alleen nooit zeker of er echt een kleinere hond uitkomt. Ook kun je niet gegarandeerd zeggen dat de hond die uit deze kruising naar voren komt op de Heidewachtel zal lijken. De uitstraling kan anders zijn, evenals zijn vacht, karakter en afmeting.

Hoe herken je een goede fokker?

Een goede fokker herken je in eerste instantie aan het feit dat hij je alles kan vertellen over het ras. Hij weet precies waar de hond vandaan komt, hoe oud het ras is, wat de raskenmerken zijn. Ook zal hij je veel kunnen vertellen over de rasstandaard van de Heidewachtel.

Een goede fokker is daarnaast goed voor zijn honden. Hij zorgt er goed voor en hij wil er ook zeker van zijn dat zijn pups bij een goede baas terecht komen. Hij zal de pups niet aan iedereen verkopen. Een goede fokker weet als geen ander hoe ingewikkeld de Heidewachtel kan zijn als het gaat om opvoeden.

Dus hij zal goed kijken of de potentiële nieuwe baas voldoende leiderschap in zich heeft om de hond op te voeden.

De prijs van een kleine Heidewachtel

Als je een Heidewachtel koopt bij een fokker, dan betaal je minimaal 1.000 euro voor een pup. Ook voor een kleine Heidewachtel zul je deze prijs betalen. Hoewel deze hond officieel niet bestaat, zul je wel vaak zien dat pups onder deze naam worden aangeboden. Ze bedoelen dan eigenlijk een Heidewachtel of een Kleine Münsterlander.

Maar deze namen worden vaak door elkaar gebruikt. En dat kan nogal eens voor verwarring zorgen. Omdat mensen die een kleine Heidewachtel kopen, er vaak vanuit gaan dat ze een kleinere variant van de Heidewachtel kopen. Maar dat is dus niet het geval.

Ook deze hond is namelijk een middelgrote hond. Alleen doet de naam anders vermoeden. Vraag een fokker daarom altijd naar de schofthoogte van zowel de moederhond als de vaderhond. Dat is een goede indicatie voor hoe groot je Heidewachtel pup zal worden.

Is de vaderhond niet in beeld, dan kun je het al wel zien aan de moederhond. Vaak worden de pups minimaal net zo groot als hun moeder.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?

Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!