Home | Heidewachtel karakter: dit kan je verwachten

Heidewachtel karakter: dit kan je verwachten

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Heidewachtel is van origine een jachthond en dat zit nog altijd in het dier. Het is een hond met een atletische bouw en een goed uithoudingsvermogen die niets liever doet dan veel bewegen en op pad gaan in de natuur.

Het is belangrijk dat je Heidewachtel thuis al naar buiten kan om wat van zijn energie kwijt te kunnen maar het is nog veel belangrijker dat je als baasje veel tijd met je hond kunt doorbrengen en er lange wandelingen mee maakt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw hond!

Geen al te beste waakhond

De Heidewachtel is wel redelijk waaks en zal aanslaan als hij wat hoort of denkt dat er onraad is, maar de beste waakhond is het zeker niet. De kans dat hij kwispelend op vreemde mensen afkomt is namelijk groter dan dat hij ze boos benadert of ze wat zal doen.

Je kunt er als baasje zeker op rekenen dat je Heidewachtel blaft als er wat aan de hand is, maar echt wat doen is een ander verhaal.

Hond met een goed jachtinstinct

Vroeger was de Heidewachtel een echte jachthond die vaak met de jager mee op pad ging om prooien te vangen. Tegenwoordig gebeurt dit ook nog wel maar natuurlijk veel minder en is de hond meer een gezelschapsdier geworden.

Het jachtinstinct is daarmee niet verloren gegaan dus je moet zeker niet vreemd opkijken als je Heidewachtel een prooi ziet lopen en er ineens achteraan gaat. Zeker als je de hond waar dat mag los laat lopen, heb je nog wel eens kans dat deze achter een konijntje, kat, muisje of ander kleiner dier aangaat.

Om ervoor te zorgen dat je Heidewachtel zijn jachtinstinct behoudt, is het slim de hond voldoende uitdaging te bieden, ook tijdens de lange wandelingen waar hij zoveel van houdt. Neem bijvoorbeeld speelgoed zoals een bal of wat anders mee zodat je deze kunt weggooien en de hond het weer voor je ophaalt en terugbrengt.

Let op: Het karakter van jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hond met een groot uithoudingsvermogen die graag actief bezig is

De Heidewachtel heeft veel energie en een goed uithoudingsvermogen waardoor de hond niet snel moe zal zijn en veel kan ondernemen. Ben je zelf niet zo sportief of actief aangelegd? Dan is dit ras wellicht niet de beste keuze voor je. De Heidewachtel is daarnaast een erg intelligente hond die naast de fysieke beweging ook voldoende geestelijke uitdaging dient te krijgen.

Speel veel met je hond en bied zeker ook de nodige variatie aan zodat je hond zich niet snel zal gaan vervelen. De hond heeft veel werklust en houdt zeker niet van stilzitten dus het is belangrijk veel met je kameraad te doen.

Sociale hond

De Heidewachtel is een sociale hond, reeds van nature, die goed met mensen en andere honden kan omgaan. Het is echter wel belangrijk vroeg met socialiseren en trainen te beginnen. Ga reeds met je puppy Heidewachtel op cursus. Hier leert je hond niet alleen veel maar is hij ook bezig en verveelt zich niet snel.

Alles wat jullie samen op de cursus leren, kun je ook thuis weer toepassen. Omdat er meer honden naar de training komen, ook van andere rassen, leert je Heidewachtel daarmee omgaan en wordt de hond goed gesocialiseerd. Het jachtinstinct van de hond kan ervoor zorgen dat hij zomaar weg kan lopen als hij een prooi ziet maar dit kun je door een goede socialisatie voorkomen.

Een goede socialisatie is belangrijk

Zoals voor iedere hond geldt, en zeker voor een puppy, wordt deze met van alles en nog wat geconfronteerd als hij de wereld aan het ontdekken is. Alles is nieuw en overal zal de hond verbaasd van zijn en met zijn volle aandacht naar gaan staan kijken. Zorg er daarom voor dat je puppy zoveel mogelijk prikkels ervaart maar wel de kans krijgt om dat op zijn tempo te doen.

De hond heeft in zijn jonge leventje te maken met veel prikkels en dingen die hij nog niet kent en moet wel degelijk de kans krijgen deze goed op te kunnen pakken en eraan te wennen. Een goede socialisatie, waarbij jij als baasje de hond de kans geeft dingen te leren en te leren kennen en er veel geduld bij hebt, is gewoon erg belangrijk.

Je pup leert zo van spelenderwijs alles en zal daar later, als hij eenmaal volwassen is, veel baat bij hebben.

Leer alles over het karakter van jouw Heidewachtel

Wil je alles weten over het karakter van jouw Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Veel tijd en geduld nodig

Als je voor een Heidewachtel puppy kiest, haal je een blije, sociale en bijzonder energieke hond in huis. De puppy zal veel willen ondernemen maar overdrijf daar niet meteen erg in want het beestje is nog in de groei. Bouw het wandelen langzaam op zodat de hond een steeds groter uithoudingsvermogen krijgt en kies voor de juiste uitdagingen die bij de leeftijd van de pup passen.

Teveel indrukken om ineens te verwerken zijn natuurlijk ook niet goed, maar je Heidewachtel heeft wel voldoende geestelijke als fysieke uitdaging nodig. Voordeel van een pup aanschaffen is dat deze nog veel kan en moet leren en dat het karakter van de hond nog volop in ontwikkeling is.

Je hebt er als baasje wel veel tijd en geduld voor nodig maar dan heb je een geweldige huisgenoot die je lekker bezig houdt en beweging is immers goed voor mens en dier.

Kiezen voor een pup of een volwassen Heidewachtel?

Een pup haal je het beste bij een betrouwbare fokker. Deze stelt het belang van de hondjes altijd voorop en fokt volgens de regels van een rasvereniging. Zo is de kans dat jij een gezonde pup mee naar huis neemt, het grootst.

Kies je liever voor een volwassen Heidewachtel? Dan is de kans niet zo groot dat je deze bij een fokker aantreft maar er zijn wel mensen die een dergelijke hond hebben en deze wegdoen. Dit hoeft lang niet altijd om nare redenen te zijn, want soms kunnen ze er gewoon niet meer voor zorgen en is het echt een leuke en sociale hond waar ze een nieuwe gouden mand voor zoeken.

Kijk ook altijd even in het asiel. Veel rashonden zitten daar doorgaans niet maar wie weet vind je wel een superleuke kruising waar je een klik mee hebt en die perfect bij je past!

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!