Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Heidewachtel

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Heidewachtel

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Heidewachtel is een middelgrote hond. Oorspronkelijk komt de hond uit Duitsland in de omgeving van Münster. Daarom wordt de hond ook wel Kleine Münsterländer genoemd. Hij werd in die omgeving ingezet als jachthond. Vooral bij de jacht op hazen en konijnen.

Maar tegenwoordig zie je de hond ook steeds vaker als gezelschapshond. Deze rashond zie je veel in Nederland, Duitsland en Tsjechië. Gemiddeld wordt de hond 12 tot 13 jaar.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

De leeftijdsverwachting van de Heidewachtel

Net zoals de meeste middelgrote honden, wordt ook de Heidewachtel 12 tot 13 jaar oud. Er zijn uitschieters naar boven bekend, maar ook uitschieters naar beneden. Hoe oud de hond precies wordt, kun je nooit met zekerheid zeggen. Wel is dit een relatief gezond ras. Er zijn een paar ziekten die veel voorkomen onder dit ras, maar ook onder andere middelgrote ras soorten.

De Heidewachtel en erfelijke ziekten

Er zijn twee aandoeningen die relatief vaak voorkomen bij de Heidewachtel. Dat is heupdysplasie en staar. Dit zijn overigens ziekten die bij veel meer middelgrote hondenrassen voorkomen. Dus het is niet specifiek een ziekte dat alleen dit ras treft.

Het goede nieuws is dat de ziekten niet dodelijk zijn. Wel is een intensieve behandeling nodig om de hond een goed en relatief pijnloos leven te kunnen geven. Maar deze ziekten hebben geen invloed op de levensverwachting van de Heidewachtel.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heup. Deze aandoening komt veel voor bij middelgrote honden en dus ook bij de Heidewachtel. Het is een ernstige aandoening die de hond zeker zal belemmeren in zijn bewegingsmogelijkheden. De symptomen zijn: afwijkend staan met de achterpoten, afwijkende gang en stand van de achterpoten, bewegingsproblemen, chronische pijn, instabiliteit van de heupen, kreupelheid, wiebelende gang.

Er is geen DNA-test om deze aandoening op te sporen. Vaak wordt de diagnose gesteld op basis van de verschijnselen en naar aanleiding van lichamelijk onderzoek. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de symptomen. Die kan bestaan uit pijnbestrijding of een operatie.

De aandoening heeft een erfelijke basis, maar een hoge groeisnelheid en overgewicht kunnen de aandoening verergeren.

Cataract

Cataract is een vorm van staar. Ook dit komt vaak voor bij dit hondenras. Het tast de ogen van de hond aan. Gelukkig is de aandoening in de meeste gevallen behandelbaar. Bij cataract of staar neemt de transparantie van de lens af. Een bepaald deel van de lens, maar ook de hele lens kan ondoorlaatbaar worden voor licht.

Vaak zie je een witte waas over de lens van de hond. Een ernstige vorm van staar kan leiden tot blindheid.

Er is een DNA-test beschikbaar om lijders en dragers van deze aandoening op te sporen. De behandeling is een specialistische operatie waarbij de witte inhoud van de lens vervangen wordt door een kunstlens. Het is een aandoening die vaak voorkomt bij de Heidewachtel. Gelukkig kan de hond met deze aandoening een lang leven leiden. Het doet niet af aan de levensverwachting van de hond.

Een goede verzorging van je Heidewachtel

Een goede verzorging van je Heidewachtel draagt bij aan een hogere levensverwachting van je hond. Met de juiste verzorging kan je hond met gemak 12 tot 13 jaar oud worden. Een goede verzorging betekent allereerst goede voeding. Dat is eiwitrijke voeding.

Deze voeding is meestal iets duurder, maar het voordeel is dat je hond hier ook minder van nodig heeft. Hij zal eerder een verzadigd gevoel hebben.

Verzorging van het gebit van je Heidewachtel

Daarnaast is een goede gebitsverzorging erg belangrijk. Dat voorkomt tandsteen en je houdt hiermee allerlei bacteriën weg.

Dagelijks de tanden van je hond poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta is belangrijk voor een gezond en lang leven van je hond. Ook kun je jaarlijks het tandsteen laten verwijderen door de dierenarts.

Verzorging van de vacht van je Heidewachtel

Een goede vachtverzorging is ook van essentieel belang. Regelmatig borstelen zorgt ervoor dat vuil en beestjes geen kans krijgen om diep in de vacht te dringen. Een glanzende vacht staat voor een gezonde hond. Ook gaat regelmatig borstelen het klitten van de lange haren tegen.

Zo’n klit kan uiteindelijk in de huid van de hond groeien en kan gaan ontsteken. Door je hond regelmatig te borstelen kun je dit voorkomen.

Leer alles over hoe je jouw Heidewachtel gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Heidewachtel zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een gezonde Heidewachtel kopen

Als je een pup koopt, kun je er natuurlijk niet in kijken. Je weet nooit zeker in hoeverre je een gezonde pup koopt. Je kunt een dierenarts vragen om kritisch naar het gestel en de gezondheid van de pup te kijken. Je kunt zelfs een bloedonderzoek doen.

Maar helemaal 100 procent zekerheid krijg je nooit. Een hond kan altijd ziek worden. Als je een pup bij een erkende fokker koopt, heb je vaak wel de zekerheid dat je een hond koopt zonder erfelijke ziekten. Koop je een hond bij een broodfokker, dan heb je deze zekerheid niet.

Een dierenarts verzekering afsluiten

Je kunt een verzekering afsluiten waarbij je je verzekerd tegen bepaalde kosten die je zult moeten maken als je hond ziek is. Je betaalt dan een bepaald bedrag per maand voor die verzekering. Soms krijg je hierbij een korting op de jaarlijkse vaccinatie van je hond.

Ook kun je hiermee jezelf verzekeren tegen hoge kosten als je hond toch ziek wordt. Maar houdt er rekening mee, dat zo’n verzekering bepaalde aandoeningen niet verzekerd. Dat staat in de polisvoorwaarden van de verzekering. Vaak zijn erfelijke aandoeningen zoals bijvoorbeeld staar en heupdysplasie uitgesloten van de dekking van deze verzekering.

De gemiddelde levensverwachting van de Heidewachtel

Zoals gezegd is de gemiddelde levensverwachting van de Heidewachtel 12 tot 13 jaar. Dit is voor een reu niet anders dan voor een teef. Of je hond daadwerkelijk zo oud wordt is van een aantal factoren afhankelijk. Er zijn factoren waar jij zelf invloed op hebt, zoals goede voeding, een goede verzorging, voldoende beweging, een gezond gewicht en de jaarlijkse vaccinaties.

Maar er zijn ook factoren waar jij geen invloed op hebt, zoals ziekte, erfelijke aandoeningen en het algehele gestel van je hond. Gemiddeld kun je er van uit gaan dat je hond 12 tot 13 jaar oud wordt. De ene hond wordt ouder, de andere helaas niet.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?

Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!