Inhoudsopgave
De groeicurve geeft aan hoe je hond groeit. Vaak wordt een groeicurve bijgehouden in het eerste levensjaar van de hond. Je Heidewachtel groeit in het eerste jaar het meest. Hij begint als pup en na ongeveer een jaar is de hond uitgegroeid tot een volwassen hond.
Door een groeicurve bij te houden kun je zien of je hond goed op schema ligt qua groei. Ook kun je hierdoor al in een vroeg stadium zien of je hond groot zal worden of juist wat kleiner zal blijven.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!
Het belang van een groeicurve bij de Heidewachtel
Het bijhouden van een groeicurve kan belangrijk zijn, zodat je tijdig kunt ingrijpen als je pup niet voldoende groeit. Maar ook als je pup te zwaar dreigt te worden, kun je dit snel zien in de groeicurve. Vooral voor grote hondenrassen is het bijhouden van een groeicurve belangrijk.
Een sterke afwijking in de groeicurve kan duiden op een slechte ontwikkeling van je hond. Hoe eerder je dit constateert, hoe eerder je kunt ingrijpen.
Een te snelle stijging in de groeicurve
Als je een te snelle stijging in de groeicurve van je Heidewachtel ziet, dan is je pup waarschijnlijk te zwaar. Je pup kan dan op latere leeftijd last krijgen van zijn gewrichten en misschien ook wel van zijn hart en longen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Heupdysplasie is een aandoening die vaak bij de Heidewachtel voorkomt.
Het is daarom belangrijk dat je hond niet te zwaar wordt, want dit geeft een grote belasting op zijn gewrichten. Door een groeicurve bij te houden, zie je snel wanneer je hond te zwaar dreigt te worden. Je kan dan direct ingrijpen voordat het te laat is.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Heidewachtel wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Een te langzame stijging in de groeicurve
Als de groeicurve te vlak blijft, dan kan dit erop duiden dat je pup te mager is. Het gevaar dan is dat je pup een tekort aan belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. En dat is weer iets wat zeker in de groeifase niet mag gebeuren. Dan kan je pup allerlei achterstanden in zijn ontwikkeling oplopen.
Zie je een te vlakke lijn, dan kun je het beste de dierenarts inschakelen. Misschien heeft je pup meer voeding nodig, of juist een andere samenstelling van voeding. Grijp direct in, dan weet je zeker dat je pup niets tekort komt.
Een standaard groeicurve van de Heidewachtel
Een standaard curve van de Heidewachtel laat zien dat een pup van een middelgroot ras zoals de Heidewachtel op 9 maanden ongeveer 70% van zijn eindgewicht heeft bereikt. Ter vergelijking is dit bij kleine rassen 90%.
Het is belangrijk dat je vooral in het eerste levensjaar rekening houdt met de hoeveelheid voeding die je je pup geeft. Dat is voor ieder ras anders. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts als je hierover vragen hebt.
Hoeveel eten mag je je pup geven?
Je kunt de rassentabel gebruiken om te kijken hoeveel je jouw pup te eten moet geven. Dit is afhankelijk van het ras, maar ook van het geslacht. Er wordt hierbij gekeken naar het eindgewicht van de hond en dat ligt voor een reu vaak hoger dan voor een teef. In de voedingswijzer kun je aflezen wat een Heidewachtel pup mag wegen en wat hij mag eten.
Je kijkt dan naar het volwassen gewicht van de hond en dan naar de huidige leeftijd van de hond. Dan kun je eenvoudig aflezen wat het gewicht moet zijn en hoeveel eten je je hond zou moeten geven.
Tot hoeveel maanden groeit een Heidewachtel?
Gemiddeld groeit een hond tot zijn eerste jaar. Middelgrote rassen mogen in 3 maanden ongeveer 20 tot 25 procent van hun eindgewicht groeien. Dat betekent dat grote rassen vaak langer doorgroeien dan kleine rassen. Want kleine rassen mogen in 3 maanden ongeveer 50 procent van hun eindgewicht halen.
Een hond groeit het meest gedurende zijn eerste levensjaar. Dan kun je ook het beste de groeicurve bijhouden. Je ziet dan namelijk afwijkingen. Na het eerst jaar groeit de hond nauwelijks nog.
Leer alles over jouw lieve Heidewachtel
Wil je álles leren over jouw Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Is mijn hond te dik?
Als je deze vraag stelt, dan is je hond in de meeste gevallen te dik. Een Heidewachtel is een slanke, gespierde hond. Hij hoort niet dik te zijn. Je moet zijn ribben kunnen voelen zonder heel hard te hoeven drukken. Zie je zijn ribben met het blote oog? Dan is je hond aan de magere kant.
Als je twijfelt of je hond te dik is, dan kun je het beste naar de dierenarts gaan. Zij kunnen je hond wegen en zij weten precies welk gewicht ideaal zou zijn voor jouw hond. De dierenarts kan je ook advies geven over voeding en de hoeveelheid voeding.
Mijn Heidewachtel laten afvallen
Is je hond echt te dik, dan is het belangrijk dat je hond gewicht gaat verliezen. Kijk goed naar zijn maaltijden, maar ook naar zijn tussendoortjes? Misschien zijn er gezondere alternatieven? En het is ook belangrijk om te kijken naar de mate van beweging.
Een Heidewachtel kan makkelijk anderhalf tot twee uur per dag wandelen. Het liefst loopt hij los en rent hij lekker vrij uit. Ligt jouw hond liever in zijn mand? Dan kun je langzaam beginnen met het opbouwen van de wandelingen.
Zet je hond niet op een streng dieet. Je kunt beter iedere dag iets minder eten geven, dan direct zijn maaltijden halveren. Je krijgt dan alleen maar een hongerige hond. En ook is het belangrijk om goede voeding te geven. Eiwitrijke voeding zorgt voor een verzadigd gevoel. Dat is vaak iets duurdere voeding, maar je hond zal hier ook minder van nodig hebben.
Afwijkingen in de groeicurve
Zie je afwijkingen in de groeicurve van je pup, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Weet je niet precies welke actie je moet ondernemen? Ga dan met je hond naar de dierenarts. En neem de groeicurve mee.
De dierenarts kan dan snel zien welke actie er ondernomen moet worden om je hond weer op de juiste lijn te krijgen. Vaak is een verandering in de voeding al voldoende. Soms is er meer actie nodig, maar dan ben je er in ieder geval op tijd bij.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?
Bekijk dan het Heidewachtel eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!