Home | Een goede, betrouwbare Heidewachtel fokker herken je op deze manier (belangrijk!)

Een goede, betrouwbare Heidewachtel fokker herken je op deze manier (belangrijk!)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een goede fokker kiezen waar jij je hond wilt kopen is niet eenvoudig. Er is een groot aanbod van honden. Via het internet worden overal pups aangeboden door fokkers die zeggen dat ze echte rashonden verkopen.

Het is soms lastig om te bepalen wie een erkende en betrouwbare fokker is en wie dat niet is. Maar als je weet op welke kenmerken je moet letten, dan is het in een keer een stuk eenvoudiger om de juiste fokker eruit te pikken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

Hoe herken je een goede fokker?

Een goede fokker herken je aan een aantal kenmerken. Maar soms is het makkelijker om een broodfokker te herkennen. Heb je een fokker van Heidewachtels gevonden en kun je daar altijd pups kopen? Dan kun je ervan uit gaan dat je met een broodfokker te maken hebben.

Erkende fokkers hebben namelijk niet altijd een nestje. Zij gunnen de moederhond voldoende tijd om te herstellen en weten dat het niet verstandig is om direct weer een nestje te beginnen.

Een goede fokker herken je ook aan het feit dat ze liefde voor het ras en voor de honden voelen. Ze zullen je alles over het ras kunnen vertellen. En ze kunnen je ook vaak precies vertellen welke eigenschappen de pups bezitten. Ook zal een erkende fokker je niet zomaar een hond verkopen.

Hij wil dat zijn Heidewachtels goed terecht komen. Hij weet als geen ander wat dit ras hond nodig heeft. Hij zal altijd een baas zoeken die past bij het type hond Heidewachtel.

Moederhond is altijd aanwezig

Bij een erkende fokker is de moederhond altijd aanwezig. Het kan natuurlijk voorkomen dat er iets gebeurt is, waardoor de moederhond overleden is. Maar dat komt echt zelden voor. Een moederhond is erg belangrijk voor de pups. De eerste socialisatiefase van de pups begint al als ze een paar weken oud zijn.

Ze leren veel van hun moeder. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de moederhond in het nest aanwezig is. Goede fokkers kunnen je trouwens ook altijd veel vertellen over de vaderhond en zijn genen.

Let op: Het kopen of adopteren van een Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Blije en gezonde pups

Een erkende fokker herken je ook aan het feit dat hij blije en gezonde pups rond heeft lopen. Dat kan in huiselijke kring zijn, maar het komt ook voor dat het in een kennel is. Beide is prima, zolang de honden er maar blij en gezond uit zien. Een gezonde pup is niet te mager, maar ook niet te dik. Hij kijkt blij en helder uit zijn ogen.

En het gedrag van de pups moet gezond en blij ogen. Pups die alleen maar slapen en slap zijn, zijn vaak geen gezonde pups. Je hebt dan te maken met een fokker die niet goed zorgt voor zijn honden.

Broodfokkers

Een broodfokker is makkelijk te herkennen. Een broodfokker heeft altijd pups in de aanbieding. Hij heeft weinig kennis van het ras. Op moeilijke vragen zul je in de meeste gevallen geen antwoord krijgen. Een broodfokker doet het alleen maar voor het geld. En niet zozeer voor de liefde van het ras of de honden.

Bij broodfokkers is de moederhond vaak niet aanwezig bij de pups. En de honden zien er vaak slecht uit.

Raskenmerken van een Heidewachtel

Een Heidewachter heeft bepaalde raskenmerken. Deze zijn vastgesteld door de FCI. De kleur van de vacht die is toegestaan is bruin wit of bruin schimmel. Andere kleuren zijn door de FCI niet toegestaan. Het is toegestaan dat de hond een tan kleurige aftekening heeft aan de voorsnuit, de ogen, rond de anus, aan de oren, staart en de benen.

De staart van de Heidewachtel heeft altijd een witte punt. De gemiddelde schofthoogte van een reu is 54 centimeter en van een teef 52 centimeter. Hierbij is het toegestaan dat dit met 2 centimeter mag afwijken.

Bij een fokker kun je in de meeste gevallen de moederhond bekijken. Ook heeft de fokker vaak een foto van de vaderhond. Je kunt bij deze honden goed kijken of ze voldoen aan de FCI-rasstandaard. Bij de pups kun je natuurlijk ook al dingen zien, zoals bijvoorbeeld de vachtkleur.

Maar je weet niet of ze voldoen aan de schofthoogte die is voorgeschreven. Dat is vaak wel te zien en te controleren bij de moederhond en de vaderhond.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Heidewachtel

Overweeg je een Heidewachtel te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Erfelijke ziekten bij de Heidewachtel

De Heidewachtel is een ras waarbij een tweetal erfelijke ziekten vaak voorkomen. Als je een hond bij een fokker koopt, dan is het verstandig om altijd te vragen naar erfelijke aandoeningen in de bloedlijn van de hond. Het liefst wil je een gezonde pup kopen.

Je kunt een dierenarts naar de pup laten kijken en je kunt zelfs een bloedonderzoek laten doen. Maar ook dan kun je soms niet met zekerheid zeggen of er sprake is van een erfelijke aandoening. Heupdysplasie en cataract komt vaak voor bij de Heidewachtel.

Heupdysplasie

Deze aandoening herken je vaak aan de volgende symptomen: afwijkend staan met de achterpoten, afwijkende gang en stand van de achterpoten, bewegingsproblemen, chronische pijn, instabiliteit van de heupen, kreupelheid, wiebelende gang. Er is geen DNA-test om deze aandoening vroegtijdig op te sporen.

De diagnose wordt gesteld als de hond de eerste problemen krijgt. Een pijnstillende behandeling kan uitkomst bieden, maar als dat niet helpt dan zal een operatie noodzakelijk zijn.

Cataract

Cataract is staar en dit komt veel voor bij de Heidewachtel. Het is een oogaandoening waarbij de transparantie van de lens afneemt. Dat betekent dat de lens in zijn geheel of gedeeltelijk ondoorlaatbaar wordt voor licht. De lens wordt witter en het lijkt dan alsof de ogen een witte waas bevatten.

Een ernstige vorm van deze aandoening kan leiden tot blindheid. Er is behandeling mogelijk. Namelijk een specialistische operatie waarbij de witte inhoud van de lens verwijderd wordt en vervangen wordt door een kunstlens.

Een goede fokker is goed voor zijn honden

Kortom, een goede fokker is altijd goed voor zijn honden. Hij weet veel van het ras af en kan je veel vertellen over de Heidewachtel. Een goede fokker neemt de tijd om je te leren kennen en hij zorgt ervoor dat je goed past bij de pup die je mee naar huis neemt.

Een goede fokker is een bekende van de rasvereniging en ook van de dierenartspraktijken. Vraag hen altijd om advies als je op zoek gaat naar een goede fokker voor je Heidewachtel pup.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?

Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!