De Heidewachtel is een gezond ras. Er zijn geen rare aandoeningen bekend die specifiek een risico vormen voor alleen dit hondenras.
Wel zijn er twee aandoeningen te noemen die vaak voorkomen bij middelgrote honden en dus ook bij de Heidewachtel. Dat is heupdysplasie en staar.
Het goede nieuws is dat de ziekten niet dodelijk zijn. Wel is een intensieve behandeling nodig om de hond een goed en pijnloos leven te kunnen geven.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!
Heupdysplasie
Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heup. Deze aandoening komt veel voor bij middelgrote honden en dus ook bij de Heidewachtel. Het is een ernstige aandoening die de hond zeker zal belemmeren in zijn bewegingsmogelijkheden.
De symptomen zijn: afwijkend staan met de achterpoten, afwijkende gang en stand van de achterpoten, bewegingsproblemen, chronische pijn, instabiliteit van de heupen, kreupelheid, wiebelende gang.
Er is geen DNA-test om deze aandoening op te sporen. Vaak wordt de diagnose gesteld op basis van de verschijnselen en naar aanleiding van lichamelijk onderzoek. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de symptomen.
Die kan bestaan uit pijnbestrijding of een operatie. De aandoening heeft een erfelijke basis, maar een hoge groeisnelheid en overgewicht kunnen de aandoening verergeren.
Voorkomen van overgewicht bij je hond
Overgewicht is een belangrijke trigger voor de heupdysplasie. Als je hond te zwaar is, zal dit zijn uitwerking hebben op de gewrichten van de hond. De heupdysplasie kan dan eerder tot uiting komen. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat je Heidewachtel te dik wordt.
Goede voeding kan hierbij helpen en ook de juiste dosering van de voeding. Je kunt hierover altijd advies vragen aan een dierenspeciaalzaak of de dierenarts.
Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Cataract
Cataract is een vorm van staar. Ook dit komt vaak voor bij dit hondenras. Het tast de ogen van de hond aan. Gelukkig is de aandoening in de meeste gevallen behandelbaar. Bij cataract of staar neemt de transparantie van de lens af.
Een bepaald deel van de lens, maar ook de hele lens kan ondoorlaatbaar worden voor licht. Vaak zie je een witte waas over de lens van de hond. Een ernstige vorm van staar kan leiden tot blindheid.
DNA-onderzoek voor het vroegtijdig opsporen van cataract
Er is een DNA-test beschikbaar om lijders en dragers van deze aandoening op te sporen. De behandeling is een specialistische operatie waarbij de witte inhoud van de lens vervangen wordt door een kunstlens. Het is een aandoening die vaak voorkomt bij de Heidewachtel.
Gelukkig kan de hond met deze aandoening een lang leven leiden. Het doet niet af aan de levensverwachting van de hond. Maar het kan natuurlijk wel het welzijn van de hond beïnvloeden.
Leer alles over hoe je jouw Heidewachtel gezond en gelukkig houdt
Wil je weten hoe je jouw Heidewachtel zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Bezoeken aan de dierenarts
Om de gezondheid van je Heidewachtel goed in de gaten te houden, moet je regelmatig een bezoekje brengen aan de dierenarts. Je hond moet zijn jaarlijkse vaccinaties halen, maar ook tussentijds kan een bezoekje aan de dierenarts geen kwaad.
Je kunt bijvoorbeeld twee keer per jaar het gebit van je hond laten bekijken. Als er veel tandsteen zit, dan kan de dierenarts dit onder narcose verwijderen. Je kunt ook zelf goed voor het gebit van je hond zorgen.
Dagelijks kun je de tanden van de Heidewachtel poetsen met een speciale tandpasta en een speciale tandenborstel. Hiermee kun je veel tandsteen voorkomen. Een gezond en schoon gebit draagt bij aan de algehele gezondheid van je Heidewachtel.
Hoe zie je dat je Heidewachtel gezond is?
Een gezonde hond herken je allereerst aan zijn gedrag. Als de hond vrolijk, blij en actief is, dan heb je in de meeste gevallen te maken met een hond die in goede gezondheid verkeerd. Een hond die ziek is, eet meestal niet zo goed, hij slaapt veel, speelt niet en is niet energiek en vrolijk.
In dat geval kun je het beste met je hond naar de dierenarts gaan. De kans is groot dat je hond iets onder de leden heeft.
Een glanzende vacht
Een tweede teken waaraan je een gezonde Heidewachtel kunt herkennen is een glanzende vacht. Een hond die gezond is heeft een vacht die glanst. De haren sluiten mooi op de huid aan en de vacht is goed gedekt. Er zijn geen kale plekken op de huid te zien. Ook verhaart de hond niet overmatig. Behalve natuurlijk als hij in zijn ruiperiode zit, dan zal hij veel last hebben van loszittende haren.
Zie je een doffe vacht bij jouw Heidewachtel, dan kun je misschien overstappen naar andere voeding. Voeding met veel eiwitten is goed voor de vacht van je hond. Binnen een aantal weken zal de vacht meer gaan glanzen. Gebeurt dit niet, dan is er misschien iets anders aan de hand. Vraag dan altijd de dierenarts om een professioneel advies.
De hond kijkt helder uit zijn ogen
Je kunt een gezonde Heidewachtel ook herkennen aan het feit dat hij helder uit zijn ogen kijkt. Ze zeggen weleens dat de ogen de spiegel van de ziel zijn. Dat is bij een hond niet anders. Als de hond zich niet lekker voelt, dan zul je dat snel zien aan zijn ogen.
Heeft hij een doffe en levenloze uitkijk, dan moet je even naar de dierenarts gaan. Misschien heeft je Heidewachtel iets onder de leden. Een gezonde Heidewachtel kijkt vol zelfvertrouwen uit zijn ogen, zijn blik is helder en nieuwsgierig.
Een goede verzorging
Als je je hond goed en intensief verzorgt, dan zul je het snel merken als je hond zich niet zo lekker voelt. Je kunt dan snel schakelen als de gezondheid van je Heidewachtel achteruit gaat. Wacht niet te lang, maar ga altijd voor de zekerheid langs de dierenarts met je hond.
Heb je hier geen geld voor? Dan kun je misschien een verzekering voor je hond afsluiten. Je betaalt dan een laag bedrag per maand en heel veel dierenartskosten worden dan vergoed vanuit die verzekering.
Let er wel op, dat er ook kosten zijn die niet vergoed worden. Dat staat altijd vermeld in de polisvoorwaarden. Een voorbeeld hiervan is dat als je hond lijdt aan heupdysplasie dat de kosten hiervoor niet vergoed kunnen worden uit deze verzekering. Dit soort aandoeningen komen namelijk zo vaak voor bij deze honden, dat die uitgesloten zijn van deze verzekering.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?
Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!