Home | Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Heidewachtel

Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Heidewachtel

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Heidewachtel is een middelgrote hond. Het gewicht en de grootte van deze hond past dan ook bij het gewicht en de grootte van een middelgrote hond. De hond heeft een normaal postuur.

Hij is niet overdreven slank, niet overdreven gespierd, hij staat niet extreem hoog op zijn poten, zijn lichaam heeft de juiste verhouding. Het is een normale hond als je kijkt naar het gewicht en de grootte van deze rashond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

Het gewicht van de Heidewachtel

De Heidewachtel is een hond met een gewicht dat ligt tussen de 18 en de 27 kilogram. Dit gewicht is zowel voor de reu als voor de teef een aanvaardbaar gewicht. Er zit best een groot verschil tussen het minimale gewicht van de hond en het maximale gewicht.

Je ziet vaak dat een teefje iets lichter is dan een reutje. De teef bevindt zich vaak meer rond de 20 kilo en een reu zit daar vaak iets boven.

De schofthoogte van de Heidewachtel

Volgens de FCI is de schofthoogte voor een reu 54 centimeter en voor een teef 52 centimeter. Het is toegestaan dat deze schofthoogte een afwijking mag hebben van twee centimeter naar boven of twee centimeter naar beneden. Volgens de FCI is een reu of een teef met een grotere afwijking niet toegestaan.

Dit wordt gezien als een ernstige fout. Met een hond die qua schofthoogte afwijkt van de FCI-rasstandaard mag ook geen show gelopen worden.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het normale formaat en gewicht voor een hond

Een goed gewicht van een Heidewachtel is in eerste instantie natuurlijk altijd een gewicht dat past bij de schofthoogte van de hond. Dat is bij mensen ook zo. Bij het berekenen van je BMI kijk je naar de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Is die verhouding zoek, dan is je BMI te hoog of te laag. Bij een hond is dat niet anders.

Afwijkingen in gewicht en grootte

Hoewel de FCI een bepaalde rasstandaard voorschrijft voor het ideale gewicht en de ideale grootte van de hond, is het veel belangrijker om naar de verhouding tussen het gewicht en de schofthoogte van je hond te kijken. Als dit niet in balans is, is je hond te dik of te dun.

Beide brengen gezondheidsrisico’s met zich mee. Als je niet zeker weet of je hond het juiste gewicht heeft, dan kun je altijd een dierenarts raadplegen.

Gezonde voeding

Een gezond gewicht staat of valt met gezonde voeding. Geef je hond daarom niet te veel, maar ook niet te weinig voeding. En zorg ervoor dat je hond alle essentiële voedingsmiddelen binnen krijgt via zijn voedsel. Eiwitrijke voeding is daarbij erg belangrijk. Hiervan krijgt je hond sneller een verzadigd gevoel, waardoor hij minder om eten zal vragen.

Gezonde voeding zorgt voor een gezond gewicht. Als je hond te dik is, dan kun je je dierenarts om advies vragen. Misschien geef je hem onbewust wel te veel eten. Ook als je hond te mager is, is het verstandig om contact te zoeken met je dierenarts. Het kan namelijk zijn dat je hond ziek is en daarom zo mager is.

Voldoende beweging

Naast een afgemeten hoeveelheid voeding per dag, moet je hond ook voldoende beweging krijgen. De Heidewachtel is een hond die minimaal anderhalf uur per dag moet wandelen. Hij moet dan ook lekker los kunnen rennen. Dit is naast de wandelingen die je maakt met je hond waarbij hij zijn behoefte kan doen. De lange wandeling van anderhalf uur is puur voor het kwijtraken van zijn energie.

Heb je het idee dat je hond te dik is? Dan moet je misschien meer met hem bewegen. Laat hem leuke apporteerspelletjes doen, of laat je hond een stukje rennen naast je fiets. Doe dit dagelijks en bouw dit langzaam op. Ook kun je je hond iets minder voedsel geven als hij te dik is en niet veel beweegt. Hoe meer je hond beweegt, hoe meer voedsel je hem kunt geven.

Is je hond juist te mager, dan kan het zijn dat je hem te weinig voedsel geeft voor de mate van beweging die je hond dagelijks krijgt. Vraag hierbij altijd advies aan je dierenarts. Een hond die te dik is kan namelijk ook lijden aan suikerziekte.

En dan is het erg belangrijk dat je hond voldoende voedsel binnenkrijgt. En een te magere hond kan misschien problemen met zijn schildklier hebben. Je komt hier pas achter als je je hond door de dierenarts laat onderzoeken.

Leer alles over de kenmerken van jouw Heidewachtel

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Hoe groot word je Heidewachtel?

Als je benieuwd bent naar hoe groot jouw Heidewachtel zal worden, dan zijn de ouders hiervoor een goede indicatie. Vraag een fokker altijd naar de schofthoogte van zowel de moeder als de vader. Als je dan het gemiddelde neemt van die twee schofthoogtes, dan klopt dat vaak aardig met de schofthoogte die jouw pup zal bereiken als hij de volwassen leeftijd heeft bereikt.
Een teef zal vaak iets meer neigen naar de onderkant en meer de schofthoogte van de moeder aannemen.

Terwijl de reu meestal iets groter wordt, en in veel gevallen op de vader zal lijken. Toch is dat niet altijd waarheid. Het kan ook gebeuren dat de teef nogal uit de kluiten gewassen is, terwijl een broertje juist wat kleiner blijft.

Indicatie grootte Heidewachtel

Een goede indicatie voor de grootte en het gewicht van je Heidewachtel is om te kijken naar de dikte van zijn poten. Hieraan zie je vaak wel of het een grote hond zal worden, of dat de hond juist wat kleiner en ieler blijft. Heb je de keuze uit meerdere pups in een nestje, en wil je niet een al te grote hond.

Dan kun je het beste kijken naar de poten van de pup. Zijn ze dik? Dan wordt dat waarschijnlijk een grote hond. Een pup met dunne poten is eerder geneigd iets kleiner te blijven.

Een kleine Heidewachtel

Soms wordt er wel eens gesproken over de kleine Heidewachtel, maar dat is geen officieel ras. Het is vaak een samentrekking van de Nederlandse en de Duitse naam voor deze hond. In Duitsland noemen ze de hond Kleine Münsterlander.

Dit wordt soms ten onrechte samengetrokken tot kleine Heidewachtel. Maar het is dus niet dat dit ook een kleinere variant is van de Heidewachtel, hoewel de naam dit wel doet vermoeden.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?

Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!