De Heidewachtel is een gezond hondenras. De rasverenigingen hebben zich altijd goed gehouden aan de fokreglementen. Er is geen sprake geweest van over fok. Ook zijn er weinig broodfokkers die de Heidewachtel fokken. Dat komt omdat dit geen mode hond is.
Het is een hond voor de echte liefhebber. Toch zijn er een aantal erfelijke aandoeningen en ziekten die relatief veel voorkomen bij dit hondenras. Twee veel voorkomende aandoeningen zijn heupdysplasie en staar. Dit zijn aandoeningen die bij veel meer middelgrote hondenrassen voorkomen. Dus het is niet specifiek een ziekte dat alleen dit ras treft.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Heidewachtel!
Heupdysplasie
Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heup. Deze aandoening komt veel voor bij middelgrote honden en dus ook bij de Heidewachtel. Er is geen DNA-test om deze aandoening op te sporen. Vaak wordt de diagnose gesteld op basis van de verschijnselen en naar aanleiding van lichamelijk onderzoek.
De behandeling is afhankelijk van de ernst van de symptomen. Die kan bestaan uit pijnbestrijding of een operatie. De aandoening heeft een erfelijke basis, maar een hoge groeisnelheid en overgewicht kunnen de aandoening verergeren.
Symptomen Heupdysplasie
Heupdysplasie is een ernstige aandoening die de hond zeker zal belemmeren in zijn bewegingsmogelijkheden. De symptomen zijn: afwijkend staan met de achterpoten, afwijkende gang en stand van de achterpoten, bewegingsproblemen, chronische pijn, instabiliteit van de heupen, kreupelheid, wiebelende gang.
Deze symptomen komen vaak op latere leeftijd naar voren. Als pup merk je vaak niet dat je hond erfelijk belast is met deze ziekte. Je kunt wel goed kijken naar de moederhond en de vaderhond. Als zij een afwijkende gang hebben, kun je beter geen pup van deze fokker kopen.
Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Cataract
Cataract is een vorm van staar. Ook dit komt vaak voor bij dit hondenras. Het tast de ogen van de hond aan. Gelukkig is de aandoening in de meeste gevallen behandelbaar. Er is een DNA-test beschikbaar om lijders en dragers van deze aandoening op te sporen. Bij cataract of staar neemt de transparantie van de lens af.
Een bepaald deel van de lens, maar ook de hele lens kan ondoorlaatbaar worden voor licht. Vaak zie je een witte waas over de lens van de hond. Een ernstige vorm van staar kan leiden tot blindheid.
Behandeling Cataract
Er is een behandeling mogelijk, namelijk een specialistische operatie waarbij de witte inhoud van de lens vervangen wordt door een kunstlens. Het is een aandoening die vaak voorkomt bij de Heidewachtel. Gelukkig kan de hond met deze aandoening een lang leven leiden.
Distichiasis
Distichiasis is een aandoening waarbij er haren groeien op de ooglidrand van de hond. Normaal gesproken bevinden zich hier geen haarzakjes, maar bij de Heidewachtel die aan deze aandoening lijdt, is dat wel het geval. Het kan zijn dat de haren naar het hoornvlies gericht zijn en op die manier het hoornvlies irriteren.
De haren kunnen zelfs zorgen voor krasjes op het hoornvlies. Het is een aandoening die bij redelijk veel honden voor kan komen. En dus ook bij de Heidewachtel.
Symptomen Distichiasis
De symptomen zijn beschadiging van de oogbol, irritatie, irritatie van het hoornvlies, pijn en tranende ogen. Als de hond deze aandoening heeft dat zal hij overvloedig tranen, een natte onderooglid rand hebben en er kan sprake zijn van verkleuring van het hoornvlies. Deze verkleuring komt door irritatie en het ingroeien van bloedvaatjes in het hoornvlies.
Behandeling Distichiasis
De haren zijn zonder loep bijna niet te zien. Je ziet wel dat bijvoorbeeld een slijmpropje aan een haartje blijft hangen. Deze aandoening kan behandeld worden door de haren te verwijderen. Vaak moet het haarzakje vernietigd worden, bevroren worden of eruit gesneden worden. Een oogspecialist zal dit bij je hond moeten uitvoeren.
Leer alles over hoe je jouw Heidewachtel gezond en gelukkig houdt
Wil je weten hoe je jouw Heidewachtel zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Retina Dysplasie
Een vierde aandoening die bij de Heidewachtel kan voorkomen is retina dysplasie. Dit is een abnormale ontwikkeling van het netvlies. De symptomen zijn gedeeltelijke of volledige blindheid, het losraken van de retina en oogafwijkingen. Het is een aandoening die slecht te behandelen is. Gelukkig komt deze erfelijke aandoening niet heel vaak voor bij de Heidewachtel.
Gevolg kan volledige blindheid zijn
Bij deze oogaandoening zitten er kleine plooitjes in het netvlies die in eerste instantie weinig problemen voor het zicht geven. Ze kunnen zelfs soms nog verdwijnen. Wanneer grotere delen zijn aangetast, dan zal afbraak van het aangetaste gebied plaatsvinden.
Dat deel van het netvlies zal dan het zicht verliezen. Je hond zal dan voor een deel blind zijn. Wat ook kan gebeuren is dat de retina loslaat. Dan is volledige blindheid het gevolg. Deze aandoening kan aan één oog of aan beide ogen voorkomen.
Behandeling Retina Dysplasie
Er is geen behandeling mogelijk voor deze aandoening. Het is een ongeneeslijke oogafwijking, maar gelukkig leidt dit maar in enkele gevallen tot volledige blindheid. Er is een DNA-test beschikbaar om op deze aandoening te testen. Maar die is er alleen voor de labrador retriever en vooralsnog nog niet voor de Heidewachtel.
Een gezonde hond kopen
Je wilt natuurlijk het liefste een gezonde hond kopen. Als je een hond koopt bij een erkende fokker is de kans dat je hond een erfelijke ziekte heeft het kleinst. Fokkers van de Heidewachtel zullen niet fokken met honden als ze weten dat die erfelijk belast zijn. Zodra een erfelijke ziekte bij een hond naar boven komt, zullen ze direct stoppen met het fokken met deze hond.
Hoe herken je een gezonde hond?
Een pup die gezond is, is blij en vrolijk. Hij is niet te mager, maar ook niet te dik. Hij kijkt helder uit zijn ogen en zijn vacht glanst. Toch kun je niet altijd aan de buitenkant zien of een pup gezond is. Sommige erfelijke aandoeningen komen pas op latere leeftijd naar voren.
Wat je wel kunt doen is je pup door een dierenarts laten onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld een bloedtest laten doen. Die toont vaak heel veel ziekten aan. Maar ook dan is er nog geen zekerheid.
De erfelijke aandoeningen en ziekten bij de Heidewachtel komen gelukkig niet vaak voor. De meeste aandoeningen zijn niet levensbedreigend en als je hond die zou hebben, zou hij nog steeds een fijn leven kunnen leiden. Je zult wel vaker met je hond naar de dierenarts moeten voor een behandeling van de erfelijke aandoening.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?
Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!