Home | Het blaffen van een Heidewachtel: wat te doen als je hond veel blaft (+ tips)

Het blaffen van een Heidewachtel: wat te doen als je hond veel blaft (+ tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Heidewachtel is van oorsprong een jachthond, maar hij heeft ook een redelijk ontwikkeld waakinstinct. Vandaar dat deze hond ook regelmatig als waakhond ingezet werd. Je moet je hier overigens niet teveel bij voorstellen.

Het is een hond die zeker zal blaffen als hij een vreemd geluid hoort. Maar zodra een vreemde in de woning is, zal hij hem met open armen ontvangen. Maar de Heidewachtel zal zeker door zijn geblaf mensen afschrikken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Heidewachtel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 22 geniale tips voor jouw Heidewachtel!

Blaft de Heidewachtel veel?

Normaal gesproken is de Heidewachtel niet een hond die extreem veel blaf. De hond heeft een zeker waakinstinct in zich en dit zal in meer of mindere mate tot uiting komen bij je hond. De Heidewachtel is geen ultieme waakhond. Het beperkt zich vaak tot blaffen als hij een vreemd geluid hoort.

Hij zal door te blaffen zijn erf en gezin proberen te beschermen. Maar zodra de bezoeker binnen is, zal de hond hem of haar vriendelijk begroeten.

Redenen van overmatig blaffen

Als jouw Heidewachtel wel overmatig blaft, dan kan dat verschillende redenen hebben. Je hond wil je door te blaffen meestal iets duidelijk maken. Het kan zijn dat er onaangekondigd bezoek voor de deur staat. De deurbel kan de reden zijn dat je hond blaft.

Maar ook andere dingen kunnen overmatig blaffen veroorzaken. Bijvoorbeeld stress, onzekerheid, angst, pijn. Om erachter te komen waarom je hond zoveel blaft, moet je je hond goed observeren.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Heidewachtel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Heidewachtel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Angst als oorzaak van overmatig blaffen

Angst is een vaak geziene oorzaak van overmatig blaffen bij honden. Een hond kan niet praten en als hij bang is dan kan hij dat duidelijk maken door in een hoekje te gaan zitten met zijn staart tussen de benen. Maar hij kan dit gevoel van angst ook willen overcompenseren door overmatig te gaan blaffen. Heeft de hond in het verleden succes gehad met het blaffen, dan zal hij dat zeker gaan herhalen.

Een voorbeeld. Stel je voor dat je hond erg bang is voor bakfietsen. Dan kan je hond ervoor kiezen om iedere keer dat er een bakfiets voorbij komt, zich achter jou te verschuilen. Maar hij kan ook kiezen om het op een blaffen te zetten. De reactie die de hond van het blaffen terug krijgt, is dat mensen hard doorfietsen, doordat ze schrikken van het geblaf.

Waarschijnlijk zouden ze sowieso doorfietsen, want niet iedereen op een bakfiets stopt om jouw hond te willen aaien. Jouw hond koppelt het hard doorfietsen van de persoon op de bakfiets aan het feit dat hij hard geblaft heeft. Hij heeft succes behaald met het blaffen. Hij zal dit gedrag vaker gaan toepassen.

Onzekerheid als oorzaak van overmatig blaffen

Eenzelfde voorbeeld als hierboven kan toegepast worden als je hond onzeker is. Hij zal dan door te blaffen zijn onzekerheid kunnen overwinnen. Stel dat je hond het eng vindt als er vreemden op bezoek komen.

Misschien is hij in het verleden te actief aangehaald door mensen en heeft hij hier een slechte ervaring mee opgedaan. Je hond is dan angstig als er een vreemde komt, want hij krijgt een flashback naar dat moment in het verleden.

De Heidewachtel gaat blaffen naar de vreemde. En wat gebeurt er? De vreemde houdt afstand en komt niet bij de hond in de buurt. Weer een succes die je hond heeft geboekt door te blaffen.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Heidewachtel

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Heidewachtel? Bekijk dan ook het Heidewachtel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Blaffen afleren

Als je hond overmatig blaft, dan wil je dat natuurlijk afleren. Dat kan, maar houdt er rekening mee dat dit veel tijd, energie, geduld en training vergt. Boos worden op je hond als hij blaft, heeft weinig zin.

Je hond denkt dan namelijk dat je gezellig met hem mee blaft. Met als resultaat dat je hond nog harder en uitbundiger zal gaan blaffen. Daarom moet je een andere tactiek gebruiken om het overmatig blaffen af te leren.

Ander gedrag aanleren

Het is erg moeilijk om ongewenst gedrag af te leren, dus daarom is het beter om gewenst gedrag aan te leren. Bedenk wat jij wilt dat de hond doet als de bel gaat. Het liefst wil je dat je hond dan netjes op zijn plaats gaat liggen en niet blaft. Dus dat moet je hem aanleren.

Als de bel gaat, gooi je wat lekkers op de plek van je hond en je zegt ‘plaats’. Herhaal dit zo vaak totdat je hond weet dat als de bel gaat, hij wat lekkers krijgt. Je zult zien dat je hond na verloop van tijd op zijn plaats gaat liggen als de bel gaat.

Dit kun je ook doen met ongewenst gedrag op straat. Het zal niet altijd direct goed gaan, maar als je lang genoeg aanhoudt, zal je hond uiteindelijk het gedrag laten zien dat jij graag wilt. En als je hond gek is op eten, dan helpt een lekkere beloning zeker om dat doel sneller te bereiken. Je kunt ook je hond uitermate overdreven gaan prijzen als hij goed gedrag laat zien. Blaf niet met je hond mee, dan zal hij alleen maar meer en harder gaan blaffen.

Een professional inschakelen

Lukt het je niet zelf om je Heidewachtel het blaffen af te leren, dan kun je altijd de hulp van een professional inschakelen. Er zijn speciale hondenexperts die je hierbij kunnen helpen. Je kunt trainingen volgen, maar in veel gevallen komt er ook een specialist bij jou thuis.

Je wordt dan in de thuissituatie geholpen. Het voordeel is dat de hond dan ook in zijn natuurlijke omgeving is. Hij zal dan eerder het gedrag laten zien wat hij altijd laat zien.

Geduld, geduld, geduld

Geduld is het toverwoord als je je hond zijn overmatige blaffen af wilt leren. Het kost veel tijd, energie, moeite, training en dus geduld. Je hond zal vaak vervallen in zijn oude gedrag. En jij zult dit misschien ook doen. Vergeet niet dat consequent zijn heel erg belangrijk is.

Ben je één keer niet consequent dan kan dat het effect van vijf trainingen teniet doen. Vergeet niet dat een hond ook een hond is. En dat af en toe blaffen er ook bij hoort. Het kan ook goed voor je Heidewachtel zijn om soms goed te blaffen. Het belangrijkst is dat je hond moet weten wanneer het genoeg is. Daar kun je samen met een professional aan werken.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Heidewachtel?

Bekijk dan het Heidewachtel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Heidewachtels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Heidewachtel wilde weten in één compleet e-book!”

Heidewachtel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Heidewachtel!

  • Wil je een Heidewachtel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Heidewachtel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Heidewachtel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Heidewachtel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Heidewachtels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Heidewachtel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Heidewachtel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Heidewachtel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Heidewachtel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!